Po vraždě knihovnice čekají obyvatele Horní Břízy změny

28. květen 2015

Konec internetu zdarma a omezení otevírací doby místní knihovny. To jsou novinky, na které se musejí připravit lidé v Horní Bříze na Plzeňsku.

Vedení města Horní Bříza se rozhodlo reagovat na pondělní vraždu pracovnice místní knihovny. Nebude už poskytovat veřejnosti internet zadarmo a omezí také čtvrteční otevírací dobu knihovny. Ta je zatím až do 19:00.

Mladou ženu ubodal 25. května zřejmě duševně nemocný muž, kterého propustili z psychiatrické nemocnice v Dobřanech. Devětadvacetiletý údajný vrah byl v léčebně už na začátku roku, podle všeho jevil známky duševní poruchy a vyhrožoval, že někoho zabije. Jeho hospitalizace byla nedobrovolná, a měl ji tak po třech měsících potvrdit soud. Dřív než ale stačil rozhodnout, lékaři muže propustil. Řízení tak bylo zastaveno.

Muž dlouhodobě chodil do místní knihovny na bezplatný internet. A službu navíc využívali i další problematičtí lidé z města a okolí, kteří se tak běžně pohybovali kolem objektu, kde jsou kromě knihovny i ordinace lékařů a lékárna. To, že může kdokoliv využívat bezplatný internet, působí údajně problémy nejen v Horní Bříze, ale také v dalších menších městech regionu.

Podle starosty Horní Břízy Vojtěcha Šedivce tuto službu využívají hlavně nepřizpůsobiví lidé. A když jsou tam s nimi knihovnice samy, tak se jich prý bojí. Debatu s veřejností a zřizovateli knihoven o bezpečnosti v čítárnách a na dalších veřejných místech teď chce vyvolat i Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.

Změny v knihovně v Horní Bříze nastanou hned poté, co ji město znovu otevře. Zatím ale není jasné, kdy to bude. Před dveřmi zařízení přibývají hořící svíčky, dětské kresby i květiny. Vraždu dál vyšetřují policisté. Muž, kterého chytili půl hodiny po činu, byl umístěn do uzavřeného oddělení psychiatrie. Aby mohlo být zahájeno trestní stíhání, musí mít policisté k dispozici výsledky znaleckého posudku o duševním zdraví pachatele. Jeho zpracování obvykle trvá šest týdnů.

autor: sch
Spustit audio