Podbranský mlýn v Horažďovicích se stal centrem pro ekologickou výchovu

27. duben 2015

Rekonstrukce Podbranského mlýna v Horažďovicích skončila. Zchátralá budova se změnila v moderní pobytové centrum zaměřené na ekologickou výchovu. Sloužit bude žákům a studentům z Čech a Bavorska.

Centrum nabídne studentům týdenní výukové pobyty. K dispozici mají kompletní zázemí s 34 lůžky a kuchyní. Hlavní jsou ale audiovizuální a laboratorně-badatelské učebny s mikroskopy, počítači a dalším potřebným vybavením. K dispozici jsou i přístroje a pomůcky pro průzkum přírody i sousedící řeky Otavy.

Envicentrum najdete v nově rekonstruovaném objektu bývalého historického Podbranského mlýna ležícího mezi řekou Otavou a středem města Horažďovice. Rekonstrukce mlýna přišla zhruba na 14,5 milionu korun. Podbranský mlýn změnil nejen podobu, ale i název, nově se jmenuje Proud.

Envicentrum najdete v nově rekonstruovaném objektu bývalého historického Podbranského mlýna ležícího mezi řekou Otavou a středem města Horažďovice

„Má to být výraz, který charakterizuje částečně řeku, částečně to má být odkaz na Františka Křižíka, protože tady byla elektrárna. Částečně to má signalizovat proud vědění, proud vědomí. V angličtině má toto slovo také význam (pozn. redakce: proud anglicky znamená hrdý, pyšný, honosný), což je taková pěkná přidaná hodnota," vysvětlila lektorka Zuzana Trojanová.

Už 27. dubna do centra přijeli první studenti a vyzkoušeli si některé z nových výukových programů, které jsou zaměřené na biologii, chemii, fyziku i zeměpis. Důležité ale budou podle vedoucího pracoviště Pavla Štorcha i jazyky.

Lektorský tým PROUDu je složen z jazykově i odborně vybavených lektorů, takže významnou součástí by se měly stát i pobyty jazykově smíšených česko-německých žákovských kolektivů. „Kromě týdenních pobytů školám budeme nabízet i kurzy dalšího vzdělávání pro učitele či jednodenní aktivity pro školy z Jihozápadních Čech. V neposlední řadě bychom našimi aktivitami roztroušenými v průběhu roku rádi přispěli k pestrosti kulturního života v Horažďovicích a šířili informace o životním prostředí a jeho ochraně,“ uzavírá Štorch.

První zájemci mohli navštívit nové envicentrum už v sobotu 25. dubna a podle lektorky Zuzany Trojanové si tady svoji zábavu našel každý.

„Máme tu teď zbrusu nové mikroskopy, mikroskop s kamerou; pokud si donesete flashdisk, tak vám klidně vyfotíme, co budete chtít vyfotit. Pak jsou tady takové drobné hříčky z badatelské výuky, venku na vodě se můžete projet na lodi, nalovit si nějaké vodní živočichy a zkusit si je určit s naší pomocí. Takže zveme na tohle všechno včetně nějakých výtvarných a sportovních aktivit."

Badatelská učebna

Projektovým partnerem je Správa Národního parku Bavorský les a alternativní centrum ekologické výchovy Wildniscamp am Falkenstein

Vedle konzultací v průběhu přípravy envicentra v Horažďovicích jsou hlavním výsledkem přeshraniční spolupráce týdenní pilotní pobyty českých tříd v Bavorském lese a bavorských tříd v Horažďovicích v průběhu jara 2015 či série jednodenních exkurzí. V březnu a dubnu již školy z Chanovic a Horažďovic absolvovaly první "týdny v divočině", koncem dubna přivítá centrum první bavorskou třídu, která přijede i se svou partnerskou školou v Sušici.

Od září 2015 bude centrum po ukončení partnerského projektu pokračovat ve své činnosti, kdy sem budou jak české, tak i bavorské školní třídy přijíždět na týdenní projektové pobyty zaměřené na ekologickou výchovu. Tyto programy slouží k propojení znalostí ve škole do širších souvislostí ochrany životního prostředí - jak u nás tak i v globálním měřítku - od biologie, přes zeměpis až po fyziku či dějepis.

autoři: rdu , sch , en
Spustit audio