Podezřelý z vraždy ženy v Horní Bříze se začátkem roku léčil na psychiatrii

Devětadvacetiletý muž, který v pondělí ubodal ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku, se léčil začátkem roku na psychiatrii. Lékaři ale muže propustili a oznámili to soudu, který další řízení zastavil a už tak nestihl rozhodnout o případném dalším setrvání muže v zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž, který v pondělí ubodal mladou ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku, se už dříve léčil na psychiatrii

Muž, který v pondělí ubodal mladou ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku, se už dříve léčil na psychiatrii | Zdroj: ČTK

Na začátku roku byl muž nedobrovolně hospitalizovaný v léčebně v Dobřanech. Podle serveru iDnes.cz jevil známky duševní poruchy, trpěl bludy a vyhrožoval, že někoho zabije.

Psychiatrická nemocnice vše oznámila soudu, což musí do 24 hodin učinit. Ředitel zařízení Vladislav Žižka nechtěl o diagnóze devětadvacetiletého muže mluvit.

„To bych momentálně porušil povinnou mlčenlivost, ale v předchozích hospitalizacích nebylo nic mimořádného,“ uvedl.

Žižka dodal, že pacient neměl soudně nařízenou ochrannou léčbu. Jestli po propuštění bral léky nebo docházel na ambulantní kontroly, teď nemocnice vyšetřuje.

O propuštění z psychiatrie rozhodl pacientův ošetřující lékař. Pokud je člověk nedobrovolně hospitalizovaný na psychiatrii, soud po třech měsících o konkrétním případu rozhoduje na základě znaleckého posudku.

Muž by byl nejspíš dále hospitalizován

To už se ale nestalo - než soud stihl dnes už o podezřelém z vraždy rozhodnout, lékař ho propustil. Soud však znalecký posudek nechal ještě před propuštěním pacienta vypracovat.

„Znalecký posudek by svědčil spíše pro další držení, ale pokud není ve věci rozhodnuto, je předčasné se vyjadřovat k tomu, jak by konkrétní soudkyně ve věci rozhodla,“ vysvětlila Simona Kuboušková, místopředsedkyně okresního soudu v Plzni.

Řízení u soudu tak skončilo. O případ už se zajímá ministerstvo zdravotnictví, postup psychiatrické nemocnice v Dobřanech zkoumal jeho vyšetřovací tým.

V léčebně v Dobřanech byla kvůli vraždě kontrola, primář dal výpověď

Číst článek

Devětadvacetiletý muž v pondělí bodl nožem do zad ženu v knihovně v Horní Bříze. Napadená na místě zemřela, ještě předtím ji muž donutil zatelefonovat do redakce jedné soukromé televize a chtěl, aby do knihovny dorazil štáb.

Policie muže krátce poté dopadla, teď je umístěný na uzavřeném oddělení v psychiatrické nemocnici v Dobřanech. Jestli vůbec bude trestně stíhán, určí až znalecký posudek o jeho duševním zdraví. Obvyklá lhůta ke zpracování posudku je zhruba 6 týdnů.

Simona Bartošová, Jitka Englová, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme