Podzim na Plzeňsku patří opět jazzu

1. říjen 2015

Festival Jazz bez hranic se letos koná už podesáté, nabídne 25 koncertů a akcí v deseti městech regionu a také v sousedním Bavorsku.

Říjen a listopad bude na Plzeňsku ve znamení jazzu. Festival Jazz bez hranic vstoupí do jubilejního desátého ročníku a odehrávat se bude v deseti městech jak v regionu, tak v sousedním Bavorsku. V době od 6. října do 1. prosince nabídne všechny jazzové styly a interprety od amatérů po držitele ocenění Grammy. Je součástí programu Evropské hlavní město kultury 2015.

Jednou z hlavních hvězd festivalu bude Bob Mintzer. Slavný americký saxofonista a nositel dvou cen Grammy zahraje 20. října v Plzni v Domě hudby.

„Bob Mintzer je především saxofonista, flétnista, je z Kalifornie a svůj čas zhruba dělí na tři třetiny. Jednak je to vynikající interpret, dále se věnuje aranžování, aranžoval proslavené Big Bandy, a potom aranžuje zvláště pro svůj Big Band, se kterým právě obdržel Grammy. A třetí jeho věc je činnost pedagogická, má Assistant Professorship na University of Southern California," uvedl ředitel festivalu Ivan Slabý.

Další hvězdou bude americká vokální formace The Manhattan Transfer, desetinásobný držitel Grammy. Vystoupí 1. prosince ve Velkém divadle v Plzni na galakoncertu, kterým festival vyvrcholí. Tento vokální kvartet přijede se svou vlastní rytmikou.

„Jsou to hvězdy, které už mají za sebou velkou tradici z konce minulého století. Jejich zakladatel Tim Hauser zemřel loňského roku, mají ale zdárného náhradníka, takže diváci o nic nepřijdou. Patří k absolutním špičkám a jezdí také s absolutními špičkami v programu zvaném Vokalíza a tohoto turné se účastní současná nejlepší vokální skupina Take 6," popsal Ivan Slabý.

Šanci na festivalu dostanou i začínající jazzmani

Ve spolupráci s Dominik Centrem vystoupí na festivalu také francouzský jazzový inovátor Erik Truffaz. Tento trumpetista mísí jazz s hiphopem, worldmusic a dalšími žánry, ovšem v Plzni ukáže svoji umírněnější tvář. Přijíždí představit své album, které se řadí spíše do skupiny tradičnějšího moderního jazzu.

„Je to dejme tomu následník Milese Davise. Má takové ty klouzavé tóny na trubku a hraje moderní jazz, ale snaží se ten jazz popularizovat mladému publiku. To jsou ty jeho přesahy se soudobou taneční scénou, nebo takové hlukové až industriální plochy. Spolupracoval i se známými americkými hiphoppery," doplnil ředitel Dominik Centra Ivan Jáchim.

Tradičně dostanou na festivalu šanci také mladí začínající jazzmani. Celkem Jazz bez hranic nabídne 25 koncertů a akcí. Kromě měst na Plzeňsku se do něj zapojí také bavorské město Schönsee nebo Regen.

autoři: Směna ČRo Plzeň , kos
Spustit audio