Policie dostala od Plzeňského kraje peníze na auto pro své kynology

27. únor 2017

Policejní kynologové z Plzeňského kraje mají k dispozici nové, speciální vozidlo. Pořídili ho díky milionovému daru z hejtmanství. Používat ho budou odborníci na vyhledávání omamných látek a výbušnin.

V útvaru policejních kynologů plzeňského kraje pracuje Marián Lenárt. Ten má s výcvikem psů již osmnáctiletou zkušenost. „Mojí specializací je vyhledávání omamných psychotropních látek, nástražných výbušných systémů, akcelerantů, a nově i metoda pachové identifikace. V současné době mám čtyři psy, tři border kolie a jednoho německého ovčáka,“ říká Lenárt.

Služební psy pocházejí z chovné stanice v Domažlicích nebo od soukromníků. Délka výcviku záleží na specializaci. „Při tréninku na omamné psychotropní látky psovi vytvořím čichovou paměť na určité drogy, což trvá přibližně čtvrt roku. Během dalšího půl roku jsem schopen psa připravit do služby,“ uvedl Lenárt.

Každý policejní kynolog začíná s výchovou služebního psa v jiném věku. Někdo si bere psa už od štěněte, aby se s ním sžil a mohl sledovat jeho vývoj od začátku. Marián Lenást si psa zase bere, až když je starší, a mohl s ním rovnou pracovat. Aby se pes mohl zapojit do služby, musí mít podle Mariána Lenárta tři základní vlastnosti. Musí být stoprocentně zdravý, musí mít plně vyvinuté sociální chování, nesmí se ničeho a nikoho bát, a musí mít chuť pracovat ve dne v noci, v každém počasí.

A právě pro svoji práci teď budou mít policejní psi v Plzeňském kraji lepší podmínky. Kynologové totiž dostali nové auto. Na to přispělo hejtmanství milionem korun.

Větší komfort nejen pro psy

Jeho přednosti popisuje vedoucí oddělení služební kynologie na krajském policejním ředitelství, Rudolf Kvanta: „Výhodou je zlepšení podmínek pro psy při dlouhodobém pobytu ve vozidle a větší komfort při převážení. Součástí je klimatizace, která může být puštěna nezávisle na vozidle a vydrží i dvanáct hodin. V létě eliminujeme horko, protože psi tráví v autě poměrně hodně času. V zimě je tam nezávislé topení, takže i tehdy je o psy postaráno.“

Do auta se vejde pět policistů a vzadu jsou kotce pro čtyři služební psy. Ti mají za sebou řadu úspěchů. „V loňském roce měli 354 nálezů omamných a psychotropních látek a také 150 zadržených pachatelů trestných činů. Psi zaznamenali nejlepší výsledky v nálezu omamných a psychotropních látek v rámci celé republiky,“ doplnil Kvanta.

A tak nové vozidlo rozhodně nebude zahálet stejně jako policejní psi. „Celkově oddělení služební kynologie Plzeňského kraje má 72 služebních psů. Ti jsou využíváni několikrát denně. V rámci Plzeňského kraje se drží pohotovost na vyhledávání omamných a psychotropních látek sedm dní v týdnu 24 hodin denně. Nové vozidlo je ideální a v současné době nic lepšího mít nemůžeme,“ uzavírá Rudolf Kvanta.

autor: mkl
Spustit audio