Policie hledá cestující z autobusu číslo 35, který v sobotu v Plzni řídil opilý řidič

8. březen 2017

Příběh opilého řidiče linkového autobusu v Plzni bude po dnešku delší o jednu kapitolu. Když dojel z Křimic do Plzně, nadýchal skoro tři promile. Výsledky krevních testů dnes potvrdí, jak moc byl při jízdě s cestujícími opilý. Zatímco policie hledá svědky a případ dál vyšetřuje, plzeňské dopravní podniky sepsaly okamžitou výpověď.

Když v sobotu před osmou hodinou večer nastoupili cestující v Křimicích do pravidelné městské linky číslo 35, netušili kdo je za volantem a co bude následovat. 45letý profesionální řidič při jízdě z Křimic do Radčic na křižovatce ve tvaru T sjel ze silnice, projel příkopem a vjel do pole, po kterém jel dalších 300 metrů.

V autobuse v tu chvíli bylo několik lidí, někteří z nich donutili řidiče, aby je pustil ven z autobusu. S ostatními se řidič vrátil na silnici a dojel až na Americkou třídu, kde ho na základě telefonického hlášení zastavila policie. Při dechové zkoušce nadýchal 2,95 promile.

Další postup komentuje mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků Kateřina Fránová. „V současné době čekáme na potvrzení výsledků odběru krve o výši hladiny alkoholu v krvi. Na základě výsledků budeme postupovat dál. Musím však přiznat, že ačkoliv jde o dlouholetého a bezproblémového zaměstnance, už máme připravené podklady k ukončení pracovního poměru,“ říká Fránová.

Pravidelné kontroly

Mluvčí dále téměř vylučuje možnost, že by řidič byl opilý už od nástupu na směnu. Dopravní podniky řidiče na alkohol testují. „Provádíme kontroly pravidelně. Za rok 2016 jsme realizovali pět tisíc kontrol, což vychází téměř 24 kontrol na den. Řidiči se kontrolují na výpravnách, v terénu napříč celou Plzní, a kontroly provádí také pracovník bezpečnosti práce,“ doplňuje Fránová.

Na alkohol testují řidiče i další dopravci. „Každý měsíc jsou nařízené pravidelné namátkové kontroly u řidičů a pořizuje se z toho zápis. V provozu máme přesně kalibrovaný přístroj na měření alkoholu. Každý řidič musí být minimálně dvakrát v měsíci zkontrolován,“ potvrzuje ředitel ČSAD autobusy Plzeň Jaroslav Vejprava.

Policie žádá o pomoc svědky

Opilého řidiče MHD ze sobotní nehody nečeká jen výpověď z práce, případ vyšetřuje policie. „Policisté ve věci okamžitě zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu obecného ohrožení,“ říká policejní mluvčí Hana Štefflová.

Zatím policie řidiče z ničeho neobvinila a hledá svědky, tedy cestující, kteří v sobotu 4. března nastoupili v 19:46 hodin do autobusu 35 a jeli s ním z Křimic do Radčic a dále do Plzně. V případě, že někdo byl svědkem této události, žádá policie, aby přišel podat své svědectví na kteroukoli policejní služebnu.

Pokud bude řidič pravomocně odsouzen, hrozí mu za obecné ohrožení až osmileté vězení.

autor: lum
Spustit audio