Policisté ohrožující zbraní řidiče v Plzni odešli s výsluhami? 'Není to pravda,' odmítá policie i GIBS

5. leden 2018

Dvojice policistů v civilu, kteří v září se zbraní v ruce zakročili proti řidiči v Plzni, údajně odešla od policie i s výsluhami. Uvedl to ve čtvrtek řidičův právník Ronald Němec, který informaci získal od novinářů. Podle zjištění serveru iROZHLAS.cz jsou však oba policisté stále ve službě. Nepodali si ani žádost o odchod do civilu, potvrdila plzeňská policejní mluvčí Martina Korandová.

„Byl jsem kontaktován novináři, že mají z důvěryhodného zdroje z vedení policejního krajského ředitelství v Plzni informaci, že policisté si před koncem roku o výsluhy a ukončení služebního poměru,“ řekl už ve čtvrtek pro server iROZHLAS.cz řidičův právník Ronald Němec.

„Bylo mi z daného média potvrzeno, že oba pánové skončili ve služebním poměru k 31. 12. s tím, že jim byly přiznány všechny výsluhy za léta, která u policie odpracovali,“ doplnil.

Podle něj využili mezery v zákoně, kdy v případě odsouzení by nárok na výsluhy neměli. Serveru iROZHLAS.cz se ale během čtvrtka nepodařilo informaci ověřit, dílčí zjištění však naznačovala, že jde o nepravdivou zprávu.

Není to pravda, tvrdí policie a GIBS

Plzeňská policie i Generální inspekce bezpečnostní sborů ji pak v pátek vyvrátili. „Informace není pravdivá, jsou stále ve služebním poměru,“ řekla pro server iROZHLAS.cz plzeňská policejní mluvčí Martina Korandová. Policisté pak podle ní ani nepodali žádnou žádost o propuštění ze služebního poměru.

„K dnešnímu dni jsou oba příslušníci Policie ČR stále ve služebním poměru k bezpečnostnímu sboru a informace o jejich odchodu do ‚civilu‘, zveřejněné na některých internetových serverech, se nezakládají na pravdě, jsou hrubě zavádějící a vyvolávají v řadách veřejnosti i příslušníků nepatřičné reakce,“ uvedl mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivo Mitáček.

Upřesnil také, že setrvání příslušníků ve služebním poměru nebo jejich odchod do civilu nemá žádný vliv na vedené trestní řízení ani jejich výsluhové nároky.

„Pro trestní řízení je rozhodující doba, kdy se prověřovaný skutek stal, a v té době byli oba ve služebním poměru k Policii ČR,“ doplnil Mitáček.

Policisté jsou šéfové plzeňské zásahovky

Dvojice policistů měla 21. září za bílého dne a plného provozu na rušné Karlovarské třídě v Plzni se zbraní v ruce zakročit proti karlovarskému řidiči.

Na rušné plzeňské křižovatce donutil neoznačený černý mercedes zastavit jiné civilní auto, které ho předtím takzvaně problikávalo kvůli údajně agresivní jízdě.

Z mercedesu vystoupili dva muži. Jedním z nich byl podle zjištění Radiožurnálu šéf zásahovky Josef Němec a druhým mužem, který měl zbraň v ruce, byl pak jeho zástupce Vladimír Slavotínek, předloni oceněný slavnostní medailí za příkladné plnění pracovních povinností.

Následovaly nadávky i projevy násilí, kterými policisté v civilu donutili řidiče vystoupit z jeho vozu a legitimovat se. Oni sami služební průkazy ukázali až po opakované výzvě řidiče.

Průběh incidentu zachyceného na videonahrávce, kterou médiím poskytl právník napadeného řidiče, dál prošetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, a to s podezřením na zneužití pravomocí ze strany obou důstojníků zásahovky.

Incident již dříve odsoudil tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD i krajský policejní ředitel Pavel Krákora. Oba jednání policistů označili za neomluvitelné.

autor: ako
Spustit audio