Prázdniny skončily! Je tu zase škola

4. září 2017

Školáci se dnes vracejí po letních prázdninách zpátky do lavic. Pro některé děti už je to rutina, pro jiné má dnešní den příchuť nového a neznámého. Jen v Plzeňském kraji začíná výuka 71 tisícům žáků základních a středních škol.

Podle hejtmanství jde poprvé do školy zhruba 5 800 dětí. Přesnější číslo bude známé v říjnu po zahajovacích výkazech.

Jde stále o silné ročníky, i když počet školáků mírně klesá. Je jich zhruba o 700 méně než vloni. Co se týče základních škol, tak jedna přibyla, konkrétně soukromá Základní škola Pivoňka v Chříči na severním Plzeňsku.

První den děti ve většině škol stráví jednu nebo dvě hodiny. Žáci se seznámí s rozvrhem, novými povinnostmi. Učit se začnou zítra. Na mnoha základních školách si pro prvňáčky připravili speciální přivítání.

„První školní den začíná pro prvňáčky klasicky. Ráno se tady všichni sejdeme, děti, rodiče, babičky i dědečkové. Děti si vyberou svoje místo, kam si sednou a kde každý najde malý balíček. Nejprve si povíme základní informace, potom si děti něco namalují a nakonec se přemístíme do haly, kde proběhne pasování na prvňáčky. Měli bychom tam mít pana krále a děti dostanou drobnou odměnu. První den tu budou děti zhruba do devíti hodina a zítra už je čeká normální vyučování,“ popsala Eva Průchová, která je učitelkou na Základní škole pro sluchově postižené v Plzni.

Plavat se naučí každý!

Školy letos čekají určité změny. Může za to novela školského zákona, která vešla v platnost prvního září. Podle informací z plzeňského magistrátu se například změnila pravidla pro děti, které chodí do školy mimo území České republiky nebo se individuálně vzdělávají v zahraničí.

Změna je i ve výuce plavání. To je nově povinné. Děti se budou učit plavat při tělocviku na I. stupni a rozsah by měl být minimálně 40 vyučovacích hodin.

Na konec školního roku si děti počkají do pátku 29. června příštího roku. Mezi tím je ale čekají několikery prázdniny, už v říjnu podzimní, pak vánoční, pololetní, jarní a velikonoční prázdniny.

autoři: mkl , jik
Spustit audio