Předvánoční období nahrává zlodějům. V nákupních centrech roste počet krádeží

18. prosinec 2017

Zloději se v době adventu a před vánočními svátky zaměřují především na přeplněné kavárny a restaurace, schodiště, eskalátory nebo fronty u pokladen. Proto by si všichni návštěvníci nákupních center měli na své věci dávat pozor.

Většího množství krádeží si uvědomují například městští strážníci v Plzni. V průběhu adventu můžou občané a návštěvníci Plzně zaznamenat zvýšený dohled strážníků v okolí obchodních center a na vánočních trzích. Přítomnost hlídek v jejich okolí je prevencí proti kapsářům, žebrákům a bezdomovcům nebo proti zlodějům, kteří kradou zboží v obchodech a vzápětí se je snaží obratem prodat.

Strážníci dohlíží taky na provoz na přeplněných parkovištích. Velmi ostražití by pak lidé měli být i při ukládání nákupu do vozidla. To je nutné uzamknout i na těch pár vteřin, když odváží prázdný nákupní vozík.

Odložené tašky a kabelky v autě se stávají častým lákadlem zlodějů, proto městská policie upozorňuje lidi na to, aby při odchodu od vozidla vždy řádně zkontrolovali vnitřní prostory svého vozu, aby v něm nezůstaly věci, které by mohly případné zloděje přilákat.

Na pozoru jsou i samotná obchodní centra, neboť zloději využívají velkého množství lidí v obchodech a odcizují zboží z regálů. Často mizí holicí strojky a pěny na holení, dále pak drobná elektronika, dražší alkohol, čokolády a další zboží. Tedy takové, které má vysokou hodnotu a přitom má malý tvar.

Zloději buď kradou pro vlastní potřebu, anebo pak dál zboží přeprodávají. Velké obchodní domy a nákupní galerie proto často navyšují před Vánoci počet pracovníků v ostraze a spolupracují i s policií.

autoři: kos , jik
Spustit audio