Přes 150 studentů univerzity v Plzni se nechalo zapsat do registru dárců kostní dřeně

19. říjen 2016

Získat nové dárce kostní dřeně se snaží Studentská organizace IAESTE. Na vysokých školách v Česku. Do projektu se zapojila i Západočeská univerzita v Plzni. Tady z ní dokonce chtějí udělat tradici. A do registru dárců se během jednoho dne nechalo zapsat přes 150 vysokoškoláků, což je dvakrát víc než na jaře.

Studentská organizace IAESTE LC Plzeň (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) pořádá nábor studentů Západočeské univerzity do registru dárců kostní dřeně pravidelně. V Plzni se akce konala v budově Fakulty strojní již podruhé, první proběhla v květnu letošního roku, a setkala se s velkým úspěchem.

V den odběru se chodba proměnila v provizorní laboratoř. Nejprve museli zdravotníci zkontrolovat všechny potřebné údaje o dárci, vyplnit všechny nezbytné formuláře a zhodnotit, zda jsou uchazeči k dárcovství vůbec vhodní.

Dárci musí být ve věku 18 až 35 let, musí být zdraví a nesmí trpět žádnou chronickou chorobou. Nesmí brát dlouhodobě žádné léky, které by dárcovství bránily.

V registru je momentálně zapsáno téměř 67 tisíc dárců.

„To, že se nábor koná na Západočeské univerzitě a přišlo tolik mladých lidí je velmi dobře. Transplantace se štěpem kostní dřeně od mladšího dárce je pro nemocného totiž výhodnější,“ uvedla lékařka Jana Navrátilová z registru dárců kostní dřeně v Plzni, která na celou akci dohlížela.

Krev studentům odebírala zdravotní sestra Kateřina Frýbertová. Její povinností mimo odběru samotného, bylo upřesnění správnosti informací o dárcích, jako je bydliště či telefonní číslo. Registr musí být stále aktuální.

Do registru dárců kostní dřeně se zapsala i studentka Anna z Fakulty zdravotnických studií. Přišla proto, že dárcovství bere jako nepsanou povinnost každého zdravotníka. O projektu se dozvěděla ze sociální sítě, a pokud by její kostní dřeň vybraly jako vhodnou k darování, byla by šťastná, že může udělat dobrou věc.

Studenti chtějí v akci pokračovat nejen v příštím roce, ale plánují z dárcovství udělat tradici.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio