Prestižní titul získaly Kornatice, staly se Vesnicí roku Plzeňského kraje

1. červenec 2015

Vesnička na Rokycansku uspěla v konkurenci dalších 24 obcí a postupuje do celorepublikového kola soutěže.

Historie malebné vísky se podle některých dokladů pojí se starověkým keltským osídlením. V současné době má obec asi 190 stálých obyvatel, i přesto ale Kornatice nabízejí poměrně slušnou vybavenost. Obec má plyn, vodovod a povrchovou kanalizaci. Díky téměř devítimilionové dotaci se jí navíc podařilo postavit i vlastní kulturní dům, který tamním lidem nabízí pestré vyžití. Kromě diskoték a tanečních zábav tam najdou také prostor pro sport, posilovnu nebo dětský koutek. Asi po padesáti letech navíc v obci začali zase hrát i ochotníci. A právě tato fakta hrála mezi jinými roli v rozhodování poroty soutěže.

Za posledních patnáct let prošly Kornatice zásadními změnami a díky zlepšení sociální infrastruktury se od roku 2005 do obce přistěhovalo bezmála 90 lidí. Tamní radnice vyčlenila pozemky k výstavbě padesáti rodinných domů, dvě třetiny z nich už stojí. Dalších zhruba dvacet domů by pak mělo vyrůst na soukromých pozemcích. Dá se předpokládat, že obec přiláká i další nové obyvatele.

Kornatice teď postupují do celostátního kola soutěže Vesnice roku. Oficiální krajské vyhodnocení je připraveno na 1. srpna. Při té příležitosti budou zveřejněni také vítězové ostatních kategorií. Do soutěže Vesnice roku se letos v regionu přihlásilo 25 obcí, v celém Česku to bylo 210 obcí. Kraj se snaží účast obcí v soutěži podporovat, aktivním samosprávám slibuje větší šanci na získání krajských dotací na obnovu venkova.

Další podrobnosti o obci Kornatice najdete zde.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio