Prezident Miloš Zeman dnes zahájí návštěvu Plzeňského kraje

18. říjen 2017

Je to už jeho pátá oficiální třídenní cesta po regionu ve funkci prezidenta. Naposledy byl v kraji letos v lednu. Během návštěvy zavítá na Rokycansko, Domažlicko nebo jižní Plzeňsko.

Na programu má kromě setkání se zastupiteli a zaměstnanci kraje také do letošní Vesnice roku Plzeňského kraje. Jsou jí Břasy na Rokycansku. Prezident se tam vydá dnes odpoledne po zastávce v nové spalovně v Chotíkově, jejíž stavbě v minulosti vyjádřil podporu.

Čtvrteční program zavede Miloše Zemana do Horšovského Týna a do Stodu na Domažlicku, odpoledne se setká se zástupci dobrovolných hasičů v Plzni. Poslední den cesty čeká prezidenta setkání v krajském ředitelství policie a cesta do Nepomuku na jižním Plzeňsku. Návštěvu zakončí tiskovou konferencí na zámku Zbiroh.

V Plzeňském kraji je prezident popáté

Dosud Zeman ve funkci prezidenta navštívil Plzeňský kraj v květnu 2014, v březnu 2015, v únoru 2016 a letos v lednu. Nyní je to poprvé, co se konají dvě návštěvy v jednom kalendářním roce.

Náklady na návštěvy prezidenta, které hradí kraj, se v Plzeňském kraji v minulosti pohybovaly od zhruba 290 tisíc do více než 400 tisíc korun. Poslední lednová návštěva stála kraj přes 370 tisíc korun.

Náklady na prezidentovy cesty do krajů se minulý týden staly předmětem diskusí poté, co vyšlo najevo, že Zeman nedávno zrušil plánovanou listopadovou cestu do Zlínského kraje. Stalo se tak údajně poté, co tamní hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) jeho kanceláři oznámil, že delegaci zaplatí jen oběd či večeři do 30 tisíc korun. Zlínský kraj stály dosavadní čtyři Zemanovy návštěvy celkem 1,6 milionu korun.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio