Prezident Zeman udělil svou první milost, dal ji nemocnému člověku

9. únor 2016

Miloš Zeman oznámil své rozhodnutí dnes v Blovicích. Prezident je druhý den na návštěvě Plzeňského kraje. Region navštívil už potřetí.

Prezident Miloš Zeman před několika dny udělil milost dlouhodobě nemocnému člověku. Spáchal prý málo závažný trestný čin. Zeman to dnes řekl na setkání v Blovicích na Plzeňsku s tím, že jde o jeho první milost, kterou ve funkci udělil.

„Jste první, komu řeknu, protože zítra to řeknu na tiskové konferenci, že jsem před několika málo dny udělil první milost. A to bylo člověku, který je dlouhodobě nemocný, dopustil se, nechci říci bagatelního, ale málo závažného trestného činu. A tak jsem se rozhodl, že tuto milost udělím," uvedl doslova Miloš Zeman.

Podrobnosti k celému případu tak hodlá prezident zveřejnit ve středu 10. února na odpolední tiskové konferenci při příležitosti ukončení návštěvy Plzeňského kraje.

Už před prezidentskými volbami v roce 2013 Miloš Zeman uvedl, že nebude vyhlašovat amnestie a nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. V listopadu 2014 převedl pravomoc v oblasti udílení milostí na ministerstvo spravedlnosti. Zemanovi porevoluční prezidentští předchůdci Václav Havel a Václav Klaus udělili mezi roky 1993 a 2013 zhruba 1700 milostí. Nejvíce lidí přitom omilostnil prezident Havel.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio