Příchovice lákají na výstavu andělů a unikátní betlém

18. prosinec 2017

Několik stovek andělů je k vidění na výstavě v Příchovicích na jižním Plzeňsku. Výstava je tradičně v zasedací místnosti obecního úřadu a přístupná je i o víkendech a svátcích až do 5. ledna.

Na výstavě je zhruba 500 andělů. Většinu z nich zapůjčili nebo přímo pro tuto výstavu vyrobili příchovičtí občané nebo přátelé naší obce. K vidění jsou andělé různých velikostí z nejrůznějších materiálů.

„V létě jsme dali do příchovických novin výzvu, že každý kdo může oželet svoji sošku, plastiku či obrázek andílka, aby je půjčil na výstavu. Každý andílek je svým způsobem unikátní. Mně osobně učarovali vitrážoví a drátovaní andělé, protože já mám tohle ráda,“ uvedla starostka Příchovic Pavlína Nohavová.

Andělé dřevění, háčkovaní, ale i těstovinoví

Zajímavé andílky například vyrobila Martina Valentová. Jejich a výroba není složitá a doma si je může udělat každý. Jsou totiž z těstovin. „Nejprve vezmete těstovinu, potom k ní přilepíte kolínka jako ručičky, dvě kolínka dohromady udělají svatozář, kuličku jako hlavičku a mašličku použijete na křídla,“ popsala Martina Valentová.

Kromě výstavy andělů je možné v Příchovicích navštívit také betlém na zahradě malířky a řezbářky Jiřiny Andrlíkové. „Návštěvníci tam najdou téměř tři sta figur o velikosti zhruba 50 centimetrů z přírodního dřeva. Betlém je veliký a opravdu moc krásný,“ doplnila starostka Nohavová.

Výstava je přístupná každý den, včetně Silvestra a ostatních svátků, vždy od 14 do 17 hodin.

autoři: en , jik
Spustit audio