Příhraničí na Tachovsku zdobí opravený Böttgerův památník

9. listopad 2017

Stojí u hranic s Německem v místě zaniklé osady Pavlův Studenec. Sloup připomíná bývalého tachovského hejtmana, právníka a mecenáše Josefa Böttgera. Na opravu zchátralé a zničené památky přispěly desítky českých i německých dárců, včetně odsunutých obyvatel.

„Josef Böttger byl právník a ke konci 19. století také tachovský hejtman. Windischgrätz Alfréd III. ho považoval za svého nejschopnějšího právníka a později byl správcem celého jeho panství. Josef Böttger byl mecenáš a postavil v roce 1893 tak zvanou Böttgerovu cestu, která vedla z Pavlova Studence do Zahájí, německého Waldheimu, aby se dalo svážet dřevo. Pomohl všem lidem, kteří bydleli v Pavlově Studenci a Pomezné. Bylo jich zhruba 1 500 lidí,“ uvedla starostka Obory u Tachova Dana Lesak.

Dnes již z Pavlova Studence nezbylo vůbec nic. Jedinou památkou na obec, kterou obývali převážně Němci, je právě Böttgerův památník, jenž jako jediný přežil obě světové války i železnou oponu. „Společně s manželi Růžičkovými z Prahy jsme se rozhodli sloup zachránit. Požádala jsem stát, jestli naší obci daruje pozemek s pomníkem. Potom už vše šlo rychle,“ doplnila Dana Lesak.

Záchrana památníku se zdařila

Před obnovou byl pomník hodně poničený. Písmo nebylo téměř čitelné a navíc v něm byly díry po střelbě, pravděpodobně od pohraničníků. Dnes už je to opět dominantní sloup. „Pomník je žulový mohutný secesní sloup se zdobením. Připomíná poštovní milníky, které se dělaly na konci minulého století. Restaurátorem je Jan Brabec z Prahy,“ popsala Dana Lesak.

Okolo památníku stojí tři mohutné kaštany a spolu s lavičkami vytváří malebné zákoutí. Starostka Dana Lesak by si přála, aby tento prostor sloužil jako místo symbolického smíření Čechů a Němců. „Chtěli bychom, aby to bylo místo pravidelného setkávání, protože místní z Bärnau, kteří se tu narodili a později byli odsunuti, mají k němu vztah. Někteří přeživší sem stále jezdí,“ řekla Lesak.

Podle plánů obce by v budoucnu u Böttgerova památníku měly vzniknout informační tabule a naučná stezka.

autoři: lum , jik
Spustit audio