Připomínáme si Světový den spirometrie. Přijďte na plicní vyšetření

26. červen 2016

Klinika pneumologie a ftizeologie Fakultní nemocnice Plzeň se připojila ke Světovému dni spirometrie. Zájemce o vyšetření plicních funkcí jsou zváni v pondělí 27. června 2016 do Laboratoře funkční diagnostiky, kde od 15 do 17 hodin proběhne bezplatné provedení spirometrického vyšetření plic.

Na světě trpí chronickým respiračním onemocněním odhadem miliarda lidí. Z toho 210 milionů lidí má CHOPN a 3 miliony na jeho následky ročně zemřou. Astmatem trpí kolem 300 milionů lidí, je nejčastějším chronickým onemocněním u dětí, s výskytem přesahujícím 10%. V České republice trpí dýchacími obtížemi odhadem 20 procent populace.


Rizikové faktory pro plicní nemoci:
Kouření tabáku
Pasivní kouření
Znečištění ovzduší – venkovního prostředí
Znečištění vzduchu v budovách
Pracovní prostředí (částice, plyny, dýmy, kouř)
Rizikové faktory v dětství (nízká porodní váha, kouření v těhotenství, kvalita vzduchu uvnitř i venku)
Výživa, nedostatek pohybu
Genetika

Spirometrie je jednoduché a nezatěžující vyšetření, kterým se měří plicní funkce. Může upozornit na počínající plicní onemocnění. Bez spirometrie lékař často onemocnění objeví až v pozdních fázích, kdy se jeho léčba stává složitou a méně úspěšnou. Jde o vyšetření, které mohou absolvovat lidé bez omezení věku, u dětí je základní spirometrie obvykle proveditelná již od věku 3-4 let. K dispozici jsou dnes i metody pro vyšetření nespolupracujících menších dětí.

O provedení spirometrie by se měli přihlásit především lidé s vleklým kašlem, jakýmkoli pocitem zhoršení dechu při námaze nebo v klidu, a také při pocitu tísně nebo bolesti na hrudníku.

autor: iko
Spustit audio