Přístroj na lepší odhalování nádorů pořídí příští rok plzeňská fakultní nemocnice

8. prosinec 2014

Unikátní zařízení na lepší zjišťování nádorů začne od příštího roku pomáhat lékařům v plzeňské fakultní nemocnici. Ta ho pořídí z vlastních prostředků za 110 milionů korun. Podobný přístroj zatím v České republice ani v zemích bývalého východního bloku nikdo nemá. Podle ředitele fakultní nemocnice Václava Šimánka se na něm ročně vyšetří zhruba 120 pacientů z celého Česka.

„Pozitronová emisní tomografie ve spojení s magnetickou rezonancí spojuje v podstatě dvě vyšetření, která vedou nejčastěji k detekci nádorových onemocnění. Bude se tím detekovat jak samotný primární nádor, tak ty metastázy, ať už v dalších sekundárních orgánech anebo v mízních uzlinách. To, co dřív bylo špatně vidět nebo špatně detekovatelné, právě třeba tou počítačovou tomografií, tak teď ta magnetická rezonance doplní. Je to doplňkové vyšetření zase v té mozaice těch diagnostických metod.", říká Václav Šimánek. Díky novému přístroji lékaři uvidí i útvary, které dříve nemuseli vždy zjistit.

Podobné přístroje by se podle Václava Šimánka v České republice uplatnily zhruba tři. V západní Evropě je jich kolem 200. Nový přístroj ve fakultní nemocnici doplní vyšetřovací možnosti. Dosud lékaři standardně využívají počítačový tomograf a magnetickou rezonanci. V letošním roce nemocnice obměnila za 65 milionů korun také pozitronovou emisní tomografii ve spojení s počítačovým tomografem.

FN počítá i s dalšími investicemi

Na příští rok chystá plzeňská fakultní nemocnice další investice. Např. v areálu na Borech má v plánu zprovoznit na jaře novou magnetickou rezonanci a v areálu na Lochotíně už je rozjetý projekt nákupu nového CT (počítačový tomograf) a MR (magnetická rezonance) za 80 milionů korun.

V příštím roce by Fakultní nemocnice Plzeň chtěla začít se stavbou nového heliportu a parkovacího domu pro 400 aut. Pokud dostane příslib státních investic, chce začít stavět nový pavilon chirurgických oborů. Ten by měl stát 1,5 až 2 miliardy korun. Od přislíbení státní podpory má být dokončen za 5 let.

Spustit audio