Přívoz v Darové přepraví denně i stovku aut

21. srpen 2017

Přívoz v Darové na Rokycansku má dlouhou historii. Je uvedený ve vojenských mapách už z poloviny 18. století. A funguje dodnes.

Přívoz na řece Berounce převáží lidi a auta z Darové do Nynic a zpět. „Nejprve musím odpoutat prám. Stroj natahuje řetěz, který loď rozjede, potom se začne řetěz povolovat a už to čistě táhne jen kočka, která je upevněná na vodícím laně. Aby se prám rozjel, stačí v podstatě zmáčknout jedno tlačítko. K zastavení zase použiju červené tlačítko," vysvětlil převozník Vladimír Cajthaml.

Prám se nemusí nijak řídit. Jeho směr určuje vodící řetěz, který je umístěný pod vodou mezi dvěma rolnami. Ty navádí pramici, aby správně najela u břehu na můstek.

Poslechněte si: Příběh Vladimíra Cajthamla, který pracuje jako převozník v Darové

Občas se převozník Vladimír Cajthaml musí potýkat i s neukázněnými vodáky, pro které by se ale střet s prámem mohl stát i nebezpečným. „Někteří vodáci jsou slušní. Najdou se ale i tací, kteří zajedou až k prámu a zamotají se do vodících řetězů. Jako výstrahu na některé používám klakson. Loni jsme tu dokonce jednoho vodáka museli zachraňovat. On nám nejdřív vynadal, že by to zvládl sám, ale nakonec si myslím, že byl rád, že jsme ho vytáhli na břeh,“ řekl Cajthaml.

Přívoz využívají nejen turisté, ale chataři a místní obyvatelé

Přívoz během několika minut převeze z jednoho břehu Berounky na druhý nejen turisty, cyklisty, ale i motorová vozidla do 8 tun. Někteří lidé přívoz využívají jako nejkratší možnou cestu z jednoho břehu na druhý. Jiní ho vidí jako turistickou atrakci, i proto že se jedná o technickou památku, která má svou tradici.

„V létě převezu devadesát až sto aut denně. Když byl zavřený most v Liblíně, přepravovalo se o víkendu 150 i 200 aut,“ doplnil převozník Vladimír Cajthaml.

Přívoz funguje celoročně. Během sezony od 8 do 20 hodin.

autoři: čer , jik
Spustit audio