Projekt Dostupná Šumava letos už po deváté

30. květen 2014
Tento pořad

Autobusy pro seniory a málo pohyblivé lidi začnou 14. května opět jezdit po atraktivních místech národního parku Šumava. Projekt Dostupná Šumava letos vstupuje do devátého roku. Dosud ho využily tisíce hůře pohyblivých občanů. Autobusy jezdí mimo hlavní sezonu - v květnu, červnu, září a říjnu. Letošní pozměněná trasa na rozdíl od minulého roku vezme turisty například do Hartmanic, na Velký Babylon, Zhůří u Javorné nebo k Hauswaldské kapli.

Trasy výletů zůstávají stejné, dokud o ně trvá zájem, pak se obměňují. Pro letošní rok je naplánováno celkem 39 výletů. Zhruba ze 70 procent jsou už nyní zaplněné. Zájem výlety je velký. Mnozí lidé si místa v jednotlivých termínech rezervují už od loňského podzimu a nejvíce láká Březník.

Celodenní výlety s průvodcem umožní díky povolení správy parku dojet až na místa, kam normálně doprava nesmí. Lidé dojdou vždy jen velmi krátké úseky od zaparkovaného autobusu k cíli 12 jednotlivých zastávek. Při každém výletu ujede autobus kolem 150 kilometrů.

asistenti a vozíčkáři

Loni se kromě Sušice jezdilo poprvé také z Vimperka, celkem bylo 33 zájezdů, kterých se zúčastnilo 942 cestujících. Ppočet účastníků každoročně o něco stoupá, vzhledem ke kapacitě autobusů a možným termínům je celkové množství účastníků omezené. V jednom autobusu jede nejvýše 33 turistů a průvodce.

Projekt využívají důchodci a méně pohybliví lidé, kteří už nemohou po šumavských kopcích sami chodit. Letos také pojedou ve dvou termínech nízkopodlažní autobusy s plošinou výhradně pro vozíčkáře. Tyto autobusy pojedou mimořádně z Plzně. Letos se s projektem Dostupná Šumava vydají lidé například také na Rokytu, Tříjezerní slať, Javoří Pilu, Modravu a do Srní.

Šumava - Srní
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio