Projekt jednodenní chirurgie v sušické nemocnici se zatím odkládá

20. duben 2017

Jednodenní chirurgie v Sušici zatím nebude. Nájemce nemocnice Nemos group ji chtěl zavést místo současné akutní chirurgie. Jenže k tomu potřeboval změnu smlouvy s městem, potažmo s městskou organizací Nemocnice o.p.s. Zastupitelé ale rozhodli, že smlouvy se měnit nebudou.

Téměř čtyři hodiny trvala diskuse sušického zastupitelstva k jednodenní chirurgii. Podle tohoto modelu by se v nemocnici operovali pouze plánované zákroky a lidé by chodili nejpozději tři dny po operaci domů. V Sušici by zůstala chirurgická ambulance, ale všechny náhlé příhody by operovali okolní nemocnice. Právě v tom viděli zastupitelé největší problém a trvali na zachování klasické chirurgie.

Co to pro Nemos znamená, vysvětluje jednatel společnosti, David Soukup: „ Budeme dál hledat řešení. Myslím si, že projekt pro budoucnost nemocnice ani pro občany úplně špatný není. Projekt dál zůstává ležet na stole. My respektujeme, že souhlas k tomu není, a že vůle zastupitelů i občanů směřuje k tomu chirurgii udržet. Uvidíme, jakým směrem se bude vyvíjet komunikace a jakým způsobem bude možné situaci v nemocnici realizovat.“

Jednodenní chirurgie měla začít fungovat od května a mimo jiné i s novými lékaři. Čtyři současní chirurgové dali totiž výpověď. Nemocnice s nimi bude teď opět jednat.

Současný stav akutní chirurgie je neudržitelný

„My jsme tak trošku předběhli to jednání, protože jsme museli projekt připravit. Sázeli jsme na to, že se tady domluvíme, vysvětlíme, že je to dobře a navážeme spolupráci s novými lékaři, kteří se chtějí projektu účastnit a naopak nechtějí jít do projektu akutní péče. Současný stav akutní péče je podle nás neudržitelný, a to zejména personálně. My ho nyní budeme muset dle dané situace redukovat. A někteří lékaři, když jsme zvolili, že budeme směřovat spíše k jednodenní péči, řekli, že u toho do budoucna být nechtějí. Nyní s nimi budeme jednat. Současný stav je složitý na chirurgii, ale jinak nemocnice byla, je a bude stabilní,“ řekl David Soukup.

Naopak kvůli projektu jednodenní chirurgie už do nemocnice nastoupil nový primář Vojtěch Černý. „Momentálně mám z toho smíšené pocity. Teď budou následovat další jednání s vedením, na kterých musíme probrat všechny možnosti,“ uvedl Černý.

Jednodenní chirurgie je podle vedení nemocnice mnohem méně personálně náročná než klasická akutní chirurgie. Provozovat vedle sebe jednodenní i akutní chirurgii proto prý nemá smysl. Neřešil by se tím hlavní problém, nedostatek chirurgů.

autoři: en , jik
Spustit audio