Projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury se bude odehrávat i v zajímavém industriálním areálu bývalého depa dopravních podniků

19. leden 2015

Velmi originální prostory bývalého depa dopravních podniků využije projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Industriální areál poslouží jako náhrada za bývalý pivovar Světovar, který se měl proměnit ve velkou kulturní fabriku. Plány ale zhatil nález korkodehtu v izolacích.

Z depa odjely poslední autobusy a trolejbusy loni v létě a teď je připravené na pořádání koncertů, výstav nebo na vznik výtvarných ateliérů a dílen. Podle uměleckého ředitele společnosti Plzeň 2015 Petra Formana to bude výjimečný kulturní stánek: "Já osobně to neberu jako z nouze ctnost, náhražku za Světovar, beru to jako plnohodnotný (v uvozovkách) industriální prostor, který vždycky, pokud má v sobě nějakou atmosféru (jakože ten to má), nabízí tu sílu konfrontace řekněme nedivadelního prostředí s divadlem, ale i s jiným druhem umění." Zároveň podle Petra Formana mohou netradiční prostory přilákat i lidi, kteří běžně do divadel, koncertních nebo výstavních sálů nechodí.

Do areálu depa vkládá velké naděje také programový ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Sulženko: "Ty prostory jsou úžasné a skýtají vlastně prakticky to, co by taková kombinace kreativního inkubátoru centra pro podporu kreativního podnikání a živého prostoru pro veřejnost měly nabídnout. Ty haly, které tam jsou, a ty menší prostory vlastně umožňují mít tam výstavní prostor, showroom, kde bude moct návštěvník pořídit si výrobky z dílen, které tam budou. Je tam ale i prostor pro tzv. pracovní dílny, kde se něco vyrábí, kde je prostor i pro práci, která dělá i hluk a nepořádek. A je tam i prostor pro sdílený pracovní prostor ve smyslu kanceláří."

V Depu se letos uskuteční například vyhlašování prestižních Hudebních cen Žebřík (13. března). Jednou z největších akcí bude v Depu letos v červenci festival Rock for People Europe. Obdoba obří hudební akce, která je doma v Hradci Králové, nabídne podle ředitele festivalu Michala Thomese na 70 účinkujících z celé Evropy. Cílem je představit, co se děje zajímavého na poli současné hudby v různých zemích.

Velkou výhodou Depa je jeho poloha - Cukrovarská ulice. Z náměstí se tam lidé pěšky dostanou zhruba za 15 minut a mohou jít i příjemnou procházkou kolem řeky Radbuzy.

autor: kos
Spustit audio