Projekt Plzeňský okruh nabízí poznání Plzně z enviromentálního hlediska

19. říjen 2011

Poznání Plzně z enviromentálních hledisek, tedy jinak, než jsou většinou lidé zvyklí, nabízí nový projekt s názvem Plzeňský okruh. Pět na sebe navazujících tras v celkové délce zhruba 50 kilometrů okolo celého města zavede lidi nejen ke krásným přírodním lokalitám, ale ukáže jim i zařízení zajišťující chod města, jako jsou například vodojemy. Projekt vytvořilo občanské sdružení ENVIC za finanční podpory Nadačního fondu Zelený poklad.

Plzeňský okruh tvoří pět na sebe navazujících tras, jež se dají procházet jednotlivě či postupně. První, třináctikilometrová část okruhu vede z Doubravky a zakončena je na Košutce. Druhá část o délce 9,5 km zavede pochodující z Košutky do Křimic. Třetí trasa propojuje Křimice s konečnou tramvají číslo čtyři na Borech. Při jejím procházení je potřeba překonat vzdálenost 10,5 kilometru. Trasa číslo čtyři, dlouhá 7,5 km, zavede účastníky z Bor do Koterova a poslední pátá část okruhu vede z Koterova zpět na Doubravku a měří 9,5 km.

Podle Václava Čubra, koordinátora projektu, skuteční vytrvalci projdou okruh v jednom dni. Aby pochodující nebloudili a navíc se i něco dozvěděli o zajímavostech při trase, vydalo sdružení ENVIC ke každému okruhu informačně-mapového průvodce.

Koterovská náves

Vytvoření Plzeňského okruhu má podle sdružení inspirovat k poznávání i přemýšlení nad méně zjevnými souvislostmi. Průvodci budou k dispozici všem účastníkům víkendového procházení Plzeňského okruhu ve dnech 28. října až 30. října. Budou i na stránkách sdružení a v Environmentálním informačním centru v Plzni v Prešovské ulici. Součástí projektu bude i procházení okruhu s tematickým výkladem.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio