Projekt Rubikon odrazuje mladé lidi od hazardu

21. duben 2017

Školáci z Plzeňského kraje mají letos možnost účastnit se preventivního projektu Rubikon. Ten se snaží mladé lidi odradit od hazardu. Je určený pro žáky osmých a devátých tříd základních škol a jejich vrstevníky z víceletých gymnázií. Letos se akce zúčastní celkem 800 dětí z 16 základních škol. Naposledy interaktivní divadelní představení viděli školáci ze Staňkova na Domažlicku.

Čtyřhodinový projekt je rozdělený na dvě části. První popisuje Eva Tischlerová, ředitelka střediska volného času Radovánek v Plzni, který celou akci pořádá: „Je to vysoce preventivní interaktivní divadelní hra, kde Patrik se svými přáteli propadá sázení. Děti se mohou do představení zapojovat svými názory, aby pochopily jak nebezpečné sázení je, jak se mu dá lehce propadnout a jak může být ohrožena nejen osobnost jednotlivce, ale i postavení celé rodiny, příbuzných a přátel.“

Děti se nejprve na příběh sázejícího Patrika podívali a potom se samy zapojily do hry a měnily děj k lepšímu. Na pódium se dostala i třináctiletá Lucka, která popisuje, jaké při tom měla pocity: „Byla jsem hodně nervózní. Celá jsem se třásla. Když stres opadne a můžete normálně mluvit, je to v pohodě. Patrikovi jsem poradila, aby vyhledal nějakého odborníka nebo se poradil s rodiči, anebo se svěřil někomu, komu věří a je zodpovědný. Když ho zná dobře, měl by mu umět poradit. Už jen proto, že jsme všichni lidi a každý může něčemu propadnout. Jde o to, abychom si všichni pomáhali.“

Naučit se být zodpovědným

Další částí je soutěž a i ta zabere dvě hodiny. „Všichni si budou zkoušet odpovídat na otázky a také sázet, samozřejmě ne peníze. Ale v bezpečném prostředí sázet vlastní body, které získají a budou poznávat, že je velmi těžké získat body, které potom jedním nezodpovědným rozhodnutím v posledním kole ztratí. Čili bude to o osobním prožitku,“ vysvětluje vedoucí projektu Rubikon, David Vinš.

Projekt by chtěl, podle Davida Vinše, děti naučit, to že existují zákony, které se mají v normální společnosti dodržovat. Že existuje loterijní zákon, který zakazuje sázení mladistvým do 18 let. Zároveň by se měli žáci naučit lépe a zodpovědněji rozhodovat. Nestřílet od boku a nerozhodovat se na základě náhody, ale na základě vlastních vědomostí, dovedností a informací.

autoři: mkl , jik
Spustit audio