Projekty mezinárodní spolupráce mládeže získaly dotaci

Projekty zaměřené na mezinárodní spolupráci mládeže, multikulturní výchovu a na spolufinancování mezinárodních studijních programů začal dotovat Plzeňský kraj. Radní vybrali zatím čtyři projekty multikulturní výchovy a rozdělili mezi ně přes 100.000 korun. Program má vychovávat mladé lidi k solidaritě, toleranci a porozumění.

Jak uvedla mluvčí Plzeňského kraje Alena Šatrová, peníze dostanou například města Klatovy a Sušice, jejichž základní školy připravují projekty o druhé světové válce. Sušická škola se zabývá Terezínem, v Klatovech se děti zajímají o to, jak válečné události vnímáme po 60 letech. Smyslem programů je, aby se mládež dozvídala víc o odlišných etnických a náboženských skupinách. Lepší informovanost pak pomůže potlačovat xenofobní, antisemitské a rasistické projevy mezi mladými lidmi.

Mladí lidé

Radní zároveň rozdělili dalších půl milionu korun na vzdělávání mládeže v oblasti mezinárodní spolupráce a mezinárodních studijních programů. Peníze tak dostane 17 z přihlášených 23 projektů měst, škol i organizací. Peníze půjdou například na mezinárodní výměnné pobyty studentů, na letní pracovní tábory mládeže či na mezinárodní prázdninové setkání dětí a mládeže. Například jedna z plzeňských organizací rybářů dostala peníze na mezinárodní letní táborové soustředění u vody, sdružení rodičů a přátel klatovské zdravotnické školy dostane příspěvek na společný česko-německý projekt zdravotnických škol o první pomoci. Peníze budou směřovat i do plzeňského sportovního gymnázia, které připravuje projekt o výchově k odpovědnému vztahu k ochraně a tvorbě životního prostředí, Galerie Klatovy/Klenová dostane krajský příspěvek na šesté mezinárodní sympozium výtvarných akademií.

Studenti
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio