Projíždějících kamionů se zbaví rokycanské obce u dálnice D5

23. říjen 2017

Jde o úsek mezi dálničním exitem 41 u Cerhovic a exitem 62 u Rokycan. Správa a údržba silnic Plzeňského kraje v tomto úseku omezí těžkou tranzitní dopravu.

Silnice druhé třídy číslo 605 prochází mimo jiné i středem obce Holoubkov na Rokycansku, kde je hustá zástavba. S kamiony místní obyvatelé bezúspěšně bojují zhruba šest let.

„Přímo u silnice máme školu, obchody a pohybuje se tu hodně chodců. Lidé si stěžují na bezpečnost dopravy. V obci je navíc pouze jeden přechod pro pěší. V současné době připravujeme velkou investiční akci společně se Správou a údržbou silnic na rekonstrukci hlavní silnice, včetně navazujících chodníků, a měla by nějaká místa na přecházení přibýt,“ uvedl starosta obce Lukáš Fišer.

Úleva pro obce podél dálnice D5

„Silnice II/ 605, dřívější jednička, je vlastně alternativou dálnice D5. Tranzitní doprava působí v obcích problémy nejen ze strany bezpečnosti, ale i zvýšené prašnosti a znečištění ovzduší. Je tedy nutné tranzit dostat na dálnici D5,“ řekl ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Pavel Panuška.

Po jednání Správy a údržby silnic Plzeňského a Středočeského kraje se zástupci několika dotčených měst budou u silnice 605 podle Panušky do konce pololetí 2018 osazené značky, které odvedou tranzitní dopravu nad 12 tun na dálnici D5. A to z úseku mezi dálničními sjezdy Rokycany a Cerhovice. Tranzitní doprava tak bude mít zákaz projíždět nejen Holoubkovem, ale i Svojkovicemi a Mýtem.

autoři: čer , jik
Spustit audio