Prostor u kostela svatého Jiří v Plzni obsadí draci

2. srpen 2015

Dračí hřbet, dračí dech, dračí slzy - díla s dračí tematikou zkrášlí park a louky u svatého Jiří v Plzni - Doubravce.

Stopy draka v krajině a lidech - to je název mezinárodního landartového festivalu, který se 29. srpna uskuteční v Plzni Doubravce. Předcházet mu bude 14denní workshop, během kterého umělci ze zemí visegrádské čtyřky a z Německa vytvoří v přírodním parku u svatého Jiří díla s dračí tematikou. Festival je součástí programu Evropské hlavní město kultury 2015.

Umělci chtěli původně vytvořit v prostoru stálou galerii land art umění. Protože je ale lokalita v zátopovém území, zůstane tam trvale jen jeden exponát - dračí oko, které postaví autor z Německa. Kamenná skulptura bude deset metrů dlouhá a dva metry široká. Dalším dílem pak bude dračí hřbet z dílny umělkyně z Polska. Půjde o jakýsi systém výstupků v terénu tvořený z přírodních materiálů.

„Je to linie malých iglú, které v celku budou působit jako ty výstupky na dračím hřbetu. Tady spíš půjde o představivost toho diváka, aby to vnímal a ten hřbet v tom viděl," popsal dílo výtvarník Petr Setvín, který se na něm bude spolupodílet.

Z krajiny bude vystupovat i konstrukce z dřevěných sloupů a z plátna, která bude představovat dračí křídlo. Vytvoří ji Robert Kabai z Maďarska. Lidé tam ale uvidí například i dračí slzy.

„To je systém takových dřevěných talířů, které budou plavat na řece Úslavě a bude to zakotvené celé ve dně řeky," vysvětila manažerka krajinářských projektů Plzně 2015 Klára Salzmann.

Další instalací má být ještě dračí dech, jehož autory budou Plzeňané Karin Šrubařová a Jan Vlček. Bude to jakýsi talíř, ze kterého bude díky dýmovnici vycházet kouř.

Neobvyklá expozice má připomínat legendu o svatém Jiří a drakovi

Volbu dračí tématiky inspiroval kostelík svatého Jiří. Legenda o svatém Jiří a drakovi vypráví, jak si u pramene zásobujícího město Kyrény v Libyi, postavil hnízdo drak. Obyvatelé ho museli každý den kvůli vodě na chvíli vylákat z hnízda a jako návnada sloužila lidská oběť určená losem. Pak los padl na královskou dceru. V pravou chvíli se ale objevil svatý Jiří a draka zabil.

Dračí exponáty ovšem nemusí být výhradně dílem zmiňovaných umělců, podílet se na nich může každý. Lidé mohou přijí a zapojit se v termínu od 16. do 29. srpna.

„29. bude vyvrcholení celé té akce, kdy vlastně tato díla představíme a připravíme slavnosti draka, povídání o drakovi, slavnosti vody, povídání o vodě a vyvrcholením celé akce bude koncert Yellow Sister v sedm hodin u svatého Jiří," doplnila Klára Salzmann.

Od 21. srpna se bude u svatého Jiří konat také meditační seminář nebo týdenní pouť k řekám, ze kterých se rodí Berounka.

Lokalita u kostela svatého Jiří, u soutoku Berounky a Úslavy, je velmi cenná. Jednak z historického pohledu, protože je to jedno z nejstarších osídlení Plzně, ale také jako mimořádně cenné přírodní území. Město si nechalo před časem vypracovat studii na využití prostoru, zatím se ale do realizace nepustilo.

autoři: Směna ČRo Plzeň , kos
Spustit audio