První fotbalová akademie v Česku už funguje v Plzni

30. září 2015

Akademie má soustřeďovat a plně podporovat nejtalentovanější hráče z regionu, svou výuku tam začal výběr prvních čtyřiceti z nich.

Ministryně školství, předseda fotbalové asociace, hejtman Plzeňského kraje i plzeňský primátor. Ti všichni se v západočeské metropoli zúčastnili slavnostního otevření fotbalové akademie. V rámci fotbalové asociace jde totiž o vůbec první akademii v České republice.

Cílem zařízení je soustřeďovat nejtalentovanější hráče z regionu a poskytnout jim profesionální zázemí. Do nultého ročníku vybrali trenéři ve dvou věkových kategoriích čtyřicet hráčů. Myšlenka na vytvoření akademie se rodila zhruba dva roky a na jejím začátku stál reprezentační trenér Pavel Vrba.

„Myslím si, že Plzeň se k tomu postavila nejvíc čelem, a proto jsou první, zaslouženě. Když jsem začal víc sledovat mládežnické kategorie, tak mi připadá, že jsme trochu víc začali ztrácet. A když jsem viděl mládežnické kategorie, tak jsem vždycky viděl spíš ty individuality u soupeřů," popsal Pavel Vrba, co vedlo ke vzniku fotbalové akademie.

Současný reprezentační výběr tvoří především hráči z domácí soutěže. I oni si ale dokázali dvě kola před koncem vybojovat postup na evropský šampionát. Možná, že si na nějakém budoucím zahrají i hráči z plzeňské akademie. Trénovat budou opravdu hodně.

„Hodinově za ten týden jsou někde o deset až dvanáct hodin víc, pokud budu brát výkonnostní rekreační fotbal. Pokud budu brát profesionální kluby a mládež v profesionálních klubech, tak je to o třech až čtyřech hodinách navíc, ale je tam hlavně servis, co se týče stravy, zdraví, psychologie," uvedl šéftrenér akademie Václav Mrázek.

Akademie chce hráčům zajistit kvalitní zázemí

Většina žáků akademie hrála fotbal v Plzni. Někteří jsou ale třeba z Tachova nebo Sokolova. Na počátku se do výběru dostalo více mladých fotbalistů, po dvou měsících tréninku se pak kádr zúžil na současnou čtyřicítku. Ti všichni teď mají k dispozici plné zázemí, tedy trenéry, fyzioterapeuta nebo sportovního psychologa. V celém realizačním týmu je přibližně 10 lidí. Základním prvkem celého projektu je dobrý stravovací režim a také internát, kde chlapci bydlí.

„My sem budeme přivádět kluky už ve třinácti letech, což samozřejmě pro rodiče není jednoduché. Abychom jim byli schopni garantovat, že ti kluci opravdu pracují, bydlí a žijí v kvalitních podmínkách. Projekt počítá s odborníky právě v těchto oblastech," vysvětlil Václav Mrázek.

Plzeňská fotbalová akademie vznikla na 33. základní škole na Skvrňanech. Až vyrostou akademie i v dalších městech, je v plánu i cosi jako liga akademií. Tomuto projektu ale nejsou nakloněné všechny kluby. Svou cestu razí třeba pražská Sparta, naopak v určitém startovacím režimu už funguje akademie v Jihlavě.

Slavnostní otevření první fotbalové akademie v Česku
autoři: Směna ČRo Plzeň , jnm
Spustit audio