První hvězdy filmového festivalu: do Karlových Varů přijede režisér Loach i skladatel Howard

26. duben 2017

Světově proslulý skladatel James Newton Howard i režisér úspěšného filmu loňského roku „Já, Daniel Blake" Ken Loach dorazí na letošní 52. ročník filmového festivalu v Karlových Varech. Oba převezmou ocenění Křišťálový glóbus. Organizátoři odtajnili první zprávy a hosty letošního ročníku.

James Newton Howard převezme nejenom Kříšťálový globus za přínos světové kinematografii, ale bude i osobně řídit ve světové premiéře provedení části své hudby k pokračování filmu Fantastická zvířata a kde je najít v podání Českého národního symfonického orchestru.

Pětašedesátiletý Howard pochází z Kalifornie a je podepsaný pod hudbou k filmu Uprchlík nebo Pán přílivu. Za hudbu k Temnému rytíři získal v roce 2009 Grammy. Skladatel už v Praze vystupoval, konkrétně loni ve Smetanově síni.

Do Karlových Varů přijede také režisér Ken Loach, který na sebe výrazně upozornil filmem o starším muži, který přišel o práci Já, Daniel Blake. I ten převezme Křišťálový globus a doprovodí ho i jeho dvorní scénárista Paul Laverty.

Oba jsou považováni za představitele britského sociálně realistického filmu a bodovali jak na festivalech v Cannes, tak v Benátkách. Cenu prezidenta festivalu za umělecký přínos české kinematografii získá na 52. ročníku MFF Karlovy Vary scenárista a režisér Václav Vorlíček.

autor: ela
Spustit audio