První letošní pouť v Úhercích bude za zvuku kostelního zvonu. Ten se sem vrátil téměř po 30 letech

18. březen 2017

Zima už stříhá metr a jaro o sobě dává den ode dne více vědět. S nástupem jara začínají už tradičně v Plzeňském kraji poutě. Ta první se vždy koná každoročně na Josefa v Úhercích na severním Plzeňsku. Kolotoče a další atrakce se tam roztočí už dnes. A kromě zábavy čeká obec i jeden historický okamžik.

Přípravy na pouť jsou v plném proudu. Pečou se nejen koláče, ale i provozovatelé pouťových atrakcí mají plné ruce práce. Musí sestavit, vyčistit a zkontrolovat všechny houpačky, kolotoče, autodrom a další atrakce. Kvůli oblíbené pouti je v obci omezený i provoz a je potřeba, aby řidiči respektovali dopravního značení.

Ovšem mimo očekávané veselí se místní těší ještě na jeden okamžik, a tím je znovu rozeznění původního zvonu. Ten se v monumentálním kostele svatého Josefa slavnostně rozezní právě dnes o josefovské pouti. O jeho návrat se zasloužilo vedení obce spolu s Nadací pro obnovu kostela sv. Josefa.

„Původně byly čtyři zvony, bohužel při válečné rekvizici v roce 1942 byly tři sejmuty a ve věži zůstal jen zvon z roku 1929. I ten byl ale v roce 1991 sundán a odvezen do kostela v Nýřanech, kde byl uschován pro navrácení do budoucna zpět do kostela v Úhercích. To se také stalo 9.3.2017,“ řekl předseda nadace Miroslav Píšek.

Starý zvon s novým srdcem

Zvon váží 292 kilogramů a pochází z významné zvonařské dílny Richarda Herolda z Chomutova. Po několika desetiletích ale potřeboval zásah restaurátorů, kterého se ujal současný zvonař Petr Rudolf Manoušek. Ten také nechal zvonu odlít nové srdce, které mu chybělo.

Osud kostela v Úhercích nebyl zrovna šťastný. Podobně jako jiné kostely i tento postupně chátral. Věřící postupně vystřídali holubi, kteří kostel značně zaneřádili. Celá památka byla v bídném stavu a zvon byl uložený v sousedních Nýřanech. Před 11 lety se ale Nadace pro obnovu kostela sv. Josefa pustila do práce a postupně chrám z počátku 20. století opravuje.

Ročně jde na opravy zhruba milion korun. Loni v prosinci se na věži roztikaly znovu hodiny a teď došlo i na zvon, který už je umístěný ve věži. Pro jeho úspěšné zavěšení se musela předem vytvořit stolice. Návrat nebyl jednoduchý, protože jeřáb nemohl zvon bez stavebních zásahů vyzdvihnout, zvonaři ho proto táhli na laně věžním schodištěm.

Zvon poprvé lidé uslyší v sobotu a v neděli. Vždy v pravé poledne se ztiší všechny pouťové atrakce a pět minut bude znít staronový zvon. Ten je na elektrický pohon, což znamená, že si ho lidé budou moci poslechnout i v budoucnu. Znít bude při bohoslužbách a dalších slavnostních příležitostech.

autoři: čer , lum
Spustit audio