První pacienti se salmonelózou už odešli do domácího léčení

28. červenec 2015

Přes šedesát dehydrovaných lidí s průjmy, horečkami a zvracením skončilo v nemocních v Plzeňském kraji. Přiotrávili se kontaminovanými špagetami z plzeňské vývařovny ZRTAS.

Úporné průjmy, zvracení, horečky, celkové vyčerpání, dehydratace - tím si prochází desítky lidí na Plzeňsku, kteří se nakazili salmonelózou. Snědli špagety carbonara připravené v plzeňské vývařovně ZRTAS a přes šedesát strávníků pak skončilo na infekčních odděleních nemocnic v Plzni a Klatovech. Celkově onemocnělo přes sto lidí.

Chutná jídla, velké porce, jídelna zde - to hlásá cedule u vstupu do vývařovny, která rozvezla kontaminované jídlo do firem po Plzeňském kraji. Dnes mají zavřeno, svým zákazníkům ale firma zařídila dodávky obědů z jiných vývařoven. Jen kousek od sídla podniku ZRTAS je Fakultní nemocnice Plzeň, která už propustila do domácího léčení první pacienty. Mezitím z laboratoře postupně přicházejí výsledky mikrobiologických vyšetření.

V plzeňské fakultní nemocnici zůstávají stále lidé, kteří se nakazili salmonelózou. Bakterie salmonely podle dosavadních zjištění obsahovaly špagety z plzeňské vývařovny ZRTAS, která prodala 24. července 140 porcí do různých firem a institucí

„U jedenácti vzorků byl pozitivní nález salmonely a další vzorky se ještě kultivují," řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Nakažení lidé s vážnými potížemi skončili na kapačkách

Za posledních třicet let Fakultní nemocnice podobnou epidemii nepamatuje. Jedním z hospitalizovaných v Klatovech je 36letý Miroslav Krasnický. Potíže u něj začaly hned v pátek po druhé hodině odpoledne.

„Začalo to průjmem, projevovalo se to každou hodinu. Myslel jsem, že to vydržím, bohužel ne a ráno už jsem musel na pohotovost. Byl jsem malátný, teploty vysoké a od té doby tady ležím v takovém krásném stavu," popsal Miroslav Krasnický.

Podobně popisují příznaky i další hospitalizovaní. Většina z nich si užila opravdu těžké chvilky. Své o tom ví i další pacient v klatovské nemocnici Jiří Bulka.

„Mně to začalo v pátek někdy v osm hodin večer a dostal jsem se sem v otřesném stavu někdy o půlnoci, kdy mě přivezla rychlá, protože už jsem omdlíval. Klesl mi tlak, bylo mi tak špatně, jako v životě ne. Tady už mě vítali málem výkřiky špagety carbonara, takže to bylo jasné," svěřil se Jiří Bulka.

Odkud přesně se salmonela rozšířila, bude jasné do středy

Hygienici nařídili sanitaci vývařovny, vyšetřili zaměstnance, udělali jim výtěry a provedli také stěry z prostředí. Už od víkendu mají k dispozici i vzorky inkriminovaných špaget. Ty získali v jedné z firem, která z této kuchyně jídlo odebírá. Majitel vývařovny ZRTAS Martin Zrna vzkázal, že komunikovat bude pouze prostřednictvím mailu, ale dosud na zaslané otázky neodpověděl. Jeho zástupce Pavel Dobiáš ale uvedl, že s největší pravděpodobností za všechno můžou vajíčka od dodavatele. Potvrzené to ovšem není. Výsledky testů, které ukážou jak se bakterie salmonely do jídla dostaly, budou mít krajští hygienici do středy.

Počet nakažených ještě nemusí být konečný vzhledem k tomu, že špagety zabalené v krabičce mají pětidenní trvanlivost. Je tedy možné, že je má někdo doma v ledničce a teprve se na ně chystá. Hygienici také prosí všechny, kteří nevyhledali lékařskou pomoc, protože jejich potíže nebyly natolik závažné, aby se jim telefonicky ozvali. Vydaných porcí bylo celkem 140.

autoři: kos , en
Spustit audio