První srpnový víkend nabídne Železnorudské slavnosti a festival na Švihově

1. srpen 2015

Klatovsko ožívá kulturou, lidé si užijí koncerty, jarmark i památky.

Letní kulturní festival České hrady se po Točníku, Rožmberku a Kunětické Hoře přesouvá do Švihova u Klatov. I tentokrát se návštěvníci mohou těšit na špičky české hudební scény. Trochu jinou zábavu pak nabídnou víkendové Železnorudské slavnosti.

Největší novinkou Železnorudských slavností je změna místa jejich konání. Akce se totiž letos přesouvá z centra města k fotbalovému stadionu. Cesta je ale vyznačena tak, aby se návštěvníci neztratili. Sobotní program slavností zahájí tradičně ukázka zásahu hasičů společně s horskou službou.

„Potom vám zahraje Big Band Klatovy. Podívat se též můžete na mažoretky z Nýrska nebo taneční vystoupení Ádi Chmelíkové. Velkým lákadlem je určitě vystoupení Karel Gott Revival z Moravy a zahraje i Brenda 5 nebo Lionss. Příznivci fotbalu určitě ocení fotbal s Kozlovnou Ládi Vízka. A neděli vám potom zpestří místní Železnorudský sbor, sbor z Bavorské Rudy a nebo Obšuka," popsala Ivana Vilišová z informačního centra.

Součástí Železnorudských slavností je i jarmark, ohňová show, seskok parašutistů nebo kouzelnické vystoupení. Účinkujícími nejnabitější sobotní program končí až dvě hodiny po půlnoci.

Švihov nabízí prohlídku hradu i festival za jedno vstupné

Pro milovníky českých písniček a zároveň památek je ale připraven program na Švihově. Probíhá tam už 11. ročník kulturního festivalu České hrady. Vše podstatné se bude odehrávat na dvou podiích nedaleko vlakového nádraží.

Ve Švihově 1. srpna zazpívá od 13:00 Xindl X, v 17:00 Čechomor a ten pak vystřídají Tata Bojs, Wanastowi vjeci a Chinaski. Druhá scéna nabídne od 12:00 slovenskou kapelu NO Name, od 18:00 bude patřit podium Anně K a od 22:00 skupině MIG 21. I tentokrát se návštěvníci festivalu dostanou se vstupenkami na prohlídky hradu.

autor: jnm
Spustit audio