Prvním krokem nového plzeňského biskupa Tomáše Holuba bude seznámení s diecézí

12. únor 2016

Děkan pražské vyšehradské kapituly nahradí Františka Radkovského. Dnes byl jmenován v katedrále svatého Bartoloměje, funkce se ujme 30. dubna.

Novým plzeňským biskupem bude Tomáš Holub, dosavadní generální sekretář České biskupské konference, farář baziliky svatých Petra a Pavla a děkan Kolegiátní kapituly na pražském Vyšehradě byl dnes jmenován v katedrále svatého Bartoloměje v Plzni. Funkce se ujme 30. dubna 2016.

Biskupem plzeňské diecéze ho dnes jmenoval papež František, jak vyplynulo ze sdělení apoštolské nunciatury v České republice. Tomáš Holub nahradí Františka Radkovského, který byl ve funkci více než 23 let - od vzniku plzeňské diecéze v roce 1993. Dlouhotrvajícím potleskem vestoje poděkovali lidé odcházejícímu biskupovi Františku Radkovskému ve zcela zaplněné katedrále svatého Bartoloměje.

Tomáš Holub, kterému je 48 let a pochází z farnosti v Červeném Kostelci, tedy z královéhradecké diecéze, se podle svých slov chce nejprve důkladně seznámit se svým novým působištěm.

„Já jsem byl dnes jmenován. V okamžiku, kdy převezmu službu plzeňského biskupa, to bude ještě něco přes dva měsíce, takže přiznám se, že ty první kroky teď bude seznamovat se s diecézí, naučit se ji znát a tím pádem mít možnost ji mít rád, protože to je část České republiky, ve které jsem nežil a to musím dohnat. Tak to bude teď moje priorita," uvedl nový plzeňský biskup Tomáš Holub.

Čtěte také

S plzeňskou diecézí má Tomáš Holub své plány

Neznamená to ale, že by byla Plzeň pro Tomáše Holuba úplně cizím prostředím. Jako generální sekretář se setkával se záležitostmi různých diecézí a tím pádem i té plzeňské. Podle něj je právě tato skutečnost velkou výhodou. Ví už také, na co se chce zaměřit.

„Mnohé věci, které řeší plzeňské biskupství a které sdílel plzeňský biskup s ostatními biskupy, tak jsem slyšel anebo se do toho nějak zapojoval v diskuzi. To věřím, že může být dobrý vklad na to, abych nezačínal úplně z nuly. Já jsem přesvědčený, že plzeňská diecéze je část naší krásné země, ve které stále jsou ještě rány i po nesmíření, po věcech, kdy historie zanechala hluboké bolavé stopy a myslím, že právě toto smíření a zvláště letos v roce milosrdenství nést do všech těch míst, to je něco, co je úkolem biskupa," vysvětlil Tomáš Holub.

Odcházející biskup František Radkovský je se svým nástupcem spokojený

Biskup František Radkovský na svou funkci rezignoval poté, co 3. října 2014 oslavil 75. narozeniny. Podle kodexu církevního práva má každý biskup římskokatolické církve povinnost při dovršení tohoto věku zaslat svou abdikaci papeži. Papež ale rozhodl, že ještě dočasně v čele diecéze zůstane. Dokud se nenajde jeho nástupce. Teď ho tedy nahradí Tomáš Holub a František Radkovský je s výběrem svého následovníka spokojený.

„Jsem spokojen, protože víte, ono to opravdu je náročné najít biskupa. Musí to být člověk, který je odborník v teologii nebo v teologických oborech, který je zároveň také dobrý pastýř. To znamená, dovede jít k lidem a oslovovat a formovat a potom taky, který je dobrý manažer, protože dnes je potřeba podnikat, organizovat mnoho věcí atd. To zvlášť dnes, kdy jaksi je tady svoboda ta ekonomická, která ovšem bude znamenat velkou odpovědnost," řekl František Radkovský.

Tomáš Holub se funkce ujme 30. dubna po biskupském svěcení v plzeňské katedrále svatého Bartoloměje.

Tomáš Holub se funkce ujme 30. dubna po biskupském svěcení v plzeňské katedrále svatého Bartoloměje
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio