Prvním muzikálem sezony v DJKT je „Zahrada divů“ ve stylu fantasy

29. září 2017

Titulem pro celou rodinu zahajuje letošní řadu premiérových titulů muzikálový soubor plzeňského Divadla J. K. Tyla. Po Brně si jako druhé divadlo v zemi vyhlédlo titul „Zahrada divů“.

Podruhé režíruje v Plzni muzikálový titul rodák z Lokte, režisér Martin Vokoun, který byl před lety v angažmá v činohře Divadla Josefa Kajetána Tyla. Po „Zvonokosech“ přichází „Zahrada divů“, která měla premiéru v roce 2004 v Brně.

Odtud pochází jeho autoři: hudebník a skladatel Zdeněk Merta a textař, libretista, režisér a ředitel Městského divadla v Brně Stanislav Moša.

„Zadání od vedení znělo: titul pro celou rodinu. Proč je ta látka tematicky zajímavá? Ačkoli je to pohádka, my jsme více výpravou i výkladem šli naproti módnímu žánru fantasy,“ vysvětluje Martin Vokoun.

Ten kdysi režíroval pro letní produkci v amfiteátru v Lokti „Sen noci svatojánské“. Zdá se, že jsou si obě látky trochu příbuzné?

„V něčem ano. V „Zahradě noci“ je inspiračních zdrojů dohledatelných mnoho, třeba Nekonečný příběh nebo Pán prstenů. Snu noci svatojánské se to podobá základní situací: je tam královna bílých bytostí Ahinsa a král skřetů Izera - je tam trochu podoba s Titánií a Oberonem,“ připouští režisér.

Ondřej černý (Izera, král skřetů)

Inscenaci obsazením pokryjí členové plzeňského muzikálového souboru, ovšem s jednou výjimkou. „Královnu Ahinsu zpívají místní Soňa Havlíčková Borková a hostující Zora Jandová. Není to proto, že její manžel napsal hudbu k tomuto muzikálu. Ale v tom roce 2004, kdy měla v brněnském nastudování hrát, nemohla, přestože role jí byla napsaná na tělo. Takže je to trochu satisfakce,“ říká Martin Vokoun.

Muzikál „Zahrada divů“ je v repertoáru Divadla Josefa Kajetána Tyla od 30. září a hraje se na Nové scéně v Plzni.

autor: Petra Kosová
Spustit audio