Ptačí chřipka se rozšířila i do Plzeňského kraje, veterináři hlásí první ohnisko

23. únor 2017

Veterináři potvrdili první ohnisko ptačí chřipky v Plzeňském kraji. Jedná se o malochov slepic v obci Bohy v okrese Plzeň-sever. V Česku je tak aktuálně 32 ohnisek nemoci.

Chovateli v obci Bohy uhynulo sedm ze zhruba dvaceti slepic, u zbytku se ale projevily klinické příznaky nákazy. Jak uvedl Petr Majer ze Státní veterinární správy, veterináři drůbež ve středu utratili.

Nové ohnisko se objevilo také v Jihočeském kraji v Dačicích. Drůbež tam veterináři utratí během dneška. Kvůli výskytu nákazy ptačí chřipkou H5 v obou těchto chovech veterináři vyhlásí ochranné a dozorové pásmo. V celé České republice je tak aktuálně už 32 ohnisek této nemoci.

Ptačí chřipka se neobjevila jen v chovech, šíří se také u volně žijících ptáků

Dosud veterináři evidují padesát potvrzených případů na území dvanácti krajů. Obavy mají i zoologické zahrady, mnohé z nich už zabezpečují ptačí voliéry. V liberecké zoo na nemoc uhynula samice kriticky ohroženého pelikána skvrnozobého.

Jak už v neděli uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka, chovatelé zatím kvůli ptačí chřipce zažádali o kompenzace za 12 milionů korun, vyplaceno už bylo 2,5 milionu. Stát podle ministra zemědělcům zaplatí veškeré škody. Kvůli nákaze ptačí chřipkou už muselo být v Česku utraceno 58 tisíc kusů drůbeže.

Nákaza zasáhla i řadu dalších evropských zemí, v České republice se letos objevila po deseti letech. Ptáci mají téměř výlučně virus H5N8, u kterého se zatím neprokázal přenos na člověka.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio