Půl milionu korun na nové hřiště už našetřili litičtí pozemní hokejisté. Přispět může každý

4. květen 2016

Sběr papíru, tržby za samolepky i prodej čtverečního metru hřiště. Pozemní hokejisté v Plzni-Liticích zatím našetřili jednu šestnáctinu nákladů, které potřebují na pořízení nového hřiště. K osmi milionům korun, které plánují vynaložit, počítají ještě s dotací ministerstva. Dosavadní umělá plocha začíná být nebezpečná, na novou může přispět každý.

Už více než deset let staré hřiště na pozemní hokej v Plzni-Liticích je opotřebované a potřebovalo by vyměnit. Pozemní hokejisté Litic přitom patří k absolutní české špičce. „Je to jako koberec, který už je velmi ošoupaný. Těch chloupků je tam už strašně málo,“ popisuje stav hřiště správce areálu Hliniště Stanislav Benda. A trenér Tomáš Levý se přidává: „My už vlastně přestáváme mít možnost ten hokej hrát pořádně. Nemůžeme udělat kličku do vzduchu, protože se ten míček neodrazí, nemůžeme se sklouznout po trávě. A to pořád nemluvím o tom, že to začíná být víc a víc nebezpečné.“

Na novou umělou plochu šetří pozemní hokejisté každou korunu. Děti sbírají papír, oddíl prodává samolepky a jiné artefakty, hráči i rodiče si kupují metr čtvereční hřiště. „Kdokoliv může koupit metr čtvereční, který samozřejmě nedostane, ale zaplatí tisícikorunu a přispěje tak na hřiště,“ upřesňuje Levý. O dotaci Ministerstva školství přitom TJ Litice žádají letos už podruhé. „Máme připraveny všechny podklady, výběrové řízení, stavební povolení,“ vyjmenovává Levý. Podle něj by se ale muselo na zaplacení nové plochy podílet také město, kraj nebo obec. Pokud by oddíl dotaci dostal, musel by sehnat 20 % nákladů.

Kromě rekonstrukce hřiště se počítá i s dalšími opravami. „Chceme tady taky přistavět kabiny, aby se tady dalo ubytovat při různých akcích a turnajích. Ovšem hlavně ten povrch, protože na tom se hraje,“ doplňuje Benda.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio