Pustý kostel na Zelené Hoře u Nepomuku ozdobí novodobá madona

3. květen 2015

Socha Panny Marie bývá nazývána Duše Zelené Hory, jsou jí připisovány stovky zázraků a v minulosti za ní proudila početná procesí. Do prázdného kostela na Zelené Hoře u Nepomuku na jižním Plzeňsku se madona vrátí už letos.

Originální gotická socha světice ze Zelené Hory je už několik staletí v kostele ve Vídni. Pozdější barokní kopie se zase nachází v kostele v Neurazech na Plzeňsku.

Teď se na Zelenou Horu vrátí třetí podoba, nová socha od výtvarníka Václava Česáka. Jeho madona se ale od těch klasických liší.

„Já jsem přistoupil k této práci už moderním způsobem, protože ta Panna Marie by měla vypovídat něco o té době, ve které je stvořená. A samozřejmě se tam musely dodržet všechny atributy té původní Panny Marie Zelenohorské. Ona má takovou výjimečnost, kterou nemá žádná jiná socha tohoto druhu na světě a to, že má v sobě zaseknutou sekyru."

K tomuto neobvyklému atributu se váže legenda, podle které chtěli Šternberkové sochu v protikatolické době zničit. Nepodařilo se jim ji ale spálit, tak nařídili katovi, aby ji rozsekal. Když do ní ale zasekl sekeru, ochrnul.

Kromě sekery má pak Panna Marie ještě žezlo, svatozář s dvanácti hvězdami a přímo na ruce drží Ježíška. Ten v dlani svírá jablko jako symbol vlády a království a druhou rukou žehná.

Nová Zelenohorská madona se setká se svým originálem ve Vídni

S nápadem vrátit sochu Panny Marie do kostela na Zelené Hoře přišel Mikroregion Nepomucko. Podpořil ho Plzeňský kraj, obec Klášter a město i farnost Nepomuk.

„Uvědomujeme si, že ta původní socha měla velký význam pro celou tu naši oblast a zámek Zelená Hora se díky té soše stal poutním místem. Když se loni po více než šedesáti letech konala na zámku v tom kostele mše svatá, tak poutníci a lidé, co tam zavítali, vyslovili velké přání, že by chtěli tu Duši Zelené Hory dostat zpátky na zámek," popsal pohnutky manažer Mikroregionu Nepomucko Pavel Motejzík.

Mikroregion se chce s novou sochou v červnu vydat do Vídně, kde by se měla dotknout svého originálu, jak tomu bylo i s minulou kopií v době baroka. Svatozář sochy má být odeslána k posvěcení Papeži do Vatikánu.

Nová bronzová madona bude zhruba 120 až 150 centimetrů vysoká. Sekera, žezlo i svatozář budou z nerezu a zlacené. Na Zelenou Horu se vrátí 3. července, kdy se uskuteční také velká inaugurační slavnost. Součástí bude i koncert mezzosopranistky Edity Adlerové, zazní Ave Maria v různých provedeních od různých autorů.

autoři: čer , sch
Spustit audio