Původně domažličtí Soptíci jsou už celonárodním fenoménem

9. únor 2016

Myšlenka hasičské přípravky pro děti z mateřských škol se zrodila před dvaceti lety v Domažlicích a měla obrovský úspěch. Rozšířila se po celém Česku, dnes tak hasiči registrují na tři tisíce Soptíků.

Je to už dvacet let, co v Domažlicích vznikl první kroužek malých hasičů. S myšlenkou přiblížit náročnou profesi dětem z mateřských škol přišel Petr Ouřada, který byl profesionálním hasičem 26 let. Při hledání názvu pro nový kroužek se inspiroval pohádkou o dráčkovi Soptíkovi, který si vždycky přál být hasičem. Nápad se rychle rozšířil po celém Česku a dnes jsou malých Soptíků na tři tisíce. Pokračují i v Domažlicích a jejich zakladatel na ně dohlíží.

„Po vojně jsem hned začal dělat s mladými hasiči, a když člověk v tom dělal a viděl, co je tam za zařízení, tak mě napadlo, že když by se to všechno o drobeček zmenšilo, tak že ty děti by to mohly zkusit. Asi největší injekce byla ta, že když já jsem byl malý a nemohl jsem se k tomu dostat, tak že teď jsem to chtěl umožnit dalším dětem. Napřed jsem si myslel, že to bude práce na dva roky, ale dneska je to obrovská radost," popsal zaklatel Soptíků Petr Ouřada.

Od montérek až k uniformám

Soptíci v Domažlicích mají základnu v Mateřské škole v Zahradní ulici. Kroužkem už dodnes prošlo více než 114 dětí. Patřit mezi ně bylo už před dvaceti lety velkým zážitkem. Mnozí z tehdejších malých hasičů na ty časy rádi vzpomínají a leccos z nich také vytěžili.

„Určitě nové kamarády, se kterými se scházíme i dodnes. Vrátila jsem se zpátky k hasičině po dvaceti letech sem, do školky i jako paní učitelka," uvedla dnešní učitelka Alena Jurčová, která byla mezi prvními Soptíky už před dvaceti lety.

Když Soptíci začínali, cvičilo se v civilu. Později se propracovali k montérkám a časem i k uniformám. Základy práce hasičů se ale malí Soptíci učí i dnes.

„Já myslím, že jak to bereme formou hry, tak že děti jsou nadšené, líbí se jim to, zase něco poznají nového než jiné hračky. Tak myslím, že jsou spokojené a že jsou rády," zhodnotila Alena Jurčová.

Soptíci dnes cvičí jako kompletní záchranný systém

Dnes už program Soptíků není omezen jen na práci hasičů, zahrnuje celý záchranný systém. Děti se tak současně učí, co obnáší také práce záchranářů a policistů. Nacvičují zásahy v konkrétních situacích.

„Napřed trénujeme, všichni aby předvedli štafličky, aby věděli, jak se chytnout, jak přelézt dolů a nespadnout. Tady holky nám hasí oheň pomocí malých hasičáků a třetí situaci máme nasimulovanou nehodu našeho Soptíka, který upadl na kole," popsala program pomocná vedoucí Soptíků Dana Tomanová.

Všechny úspěchy domažlických Soptíků na soutěžích a různých prezentacích se pečlivě zaznamenávají do knihy, aby si je mohli stále připomínat a aby motivovaly další generace. Kroniku píše třiašedesátiletý Petr Ouřada, který už hasičskou profesi pověsil na hřebík. Dnes pracuje pro Diecézní charitu Plzeň, dál je ale ve výboru Sboru dobrovolných hasičů Domažlice. Za svou práci navíc získal stříbrnou Pamětní medaili města Domažlic.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio