Registr vozidel v Plzni už z pohledu motoristů funguje

31. červenec 2012

Přihlásíme nebo nepřihlásíme nové auto? - s takovou otázkou přicházeli i včera motoristé na registry vozidel. Nový systém je v provozu už tři týdny. Nejprve ale kolaboval, pak fungoval s chybami a došlo to tak daleko, že kvůli novému registru se rozhoupala židle pod ministrem dopravy Pavlem Dobešem ze strany LIDEM.

Jak zjistil redaktor Lukáš Milota - jde to, ale dře to. Připomeňme, že premiér Petr Nečas z ODS přišel minulý týden při opakovaných problémech registru s ultimátem. Tehdy řekl, že pokud v pátek registr nepůjde, nebude už Pavel Dobeš ministrem dopravy. V pátek registr fungoval, ale nešlo o zátěžový test, protože registračních míst je přes 200 a pátek není často úředním dnem, takže ta ostrá a ostře sledovaná zatěžkávací zkouška přišla až v pondělí ráno, zhruba v 8 hodin a 20 minut, tedy ve chvíli, kdy se do registru přihlásila většina úředníků v zemi.

Registr přes tento kritický okamžik přešel bez větších problémů. Nepočítáme-li komplikace v Praze, Pardubicích nebo v Ostravě, kde došlo k dočasným lokálním výpadkům. Na registru v Plzni nebyly žádné zásadní problémy, jen za první dvě hodiny odbavili úředníci asi 100 motoristů, v čekárně bylo asi 20 lidí, protože ale běželo hodně přepážek, tak odbavení bylo průběžné, lidé čekali zhruba dvacet minut.

Znamená to, že po třech týdnech různých peripetií už registr vozidel v Plzni funguje. V Plzni došlo sice k výpadku kolem 10. hodiny, ale ten trval tři minuty a pak se úředníci zase bez problémů přihlásili. Úředníci vyřídí všechny běžné záležitosti a úkony, přihlásí, odhlásí auto atd. a tak někdo možná řekne, spouštění nového registru byl sice dlouhý a nervy drásající příběh, ale má šťastný konec.

Z pohledu motoristů je v Plzni vše bez potíží, téměř všechno totiž už na rozdíl od minulých týdnů vyřídí, v komunikaci registru s ostatními úřady ale prý ještě zůstávají problémy. Podle Jana Vavříka, vedoucího registru vozidel na Koterovské třídě se bude muset postupně dodělat to, co nyní nejde, což bude spousta údajů a dodatečných kroků.

autor: lum
Spustit audio