Rekonstrukce bazénu v Domažlicích stojí. Město a stavbaři se budou soudit

25. květen 2017

V Domažlicích se zastavila rekonstrukce plaveckého bazénu starého desítky let. Spolu s opravou chtělo město vybudovat centrum vodní zábavy a zrenovovat přilehlou ubytovnu. Teď ale práce stojí a firma, která vyhrála výběrové řízení, se bude s vedením Domažlic soudit. Nákladné akci za zhruba 190 milionů korun přitom předcházely dlouhé přípravy.

Osm měsíců trvalo výběrové řízení. Podklady si vyzvedlo 15 firem. Nakonec nabídku podalo firem šest. Byla vypsána zakázka na tři městské rozpočty na více jak dva kalendářní roky se třemi letními odstávkami. Umožněny byly dvě prohlídky staveniště. Firma, která zakázku nakonec vyhrála, na stavbě nebyla,“ vysvětlil starosta Domažlic Miroslav Mach.

Výběrové řízení vyhrálo konsorcium firem PSJ Jihlava a Geosan Group. „Prohlídky staveniště se účastníme vždy, když je to možné. Se stavem bazénu jsme se seznámili v rozsahu, v jakém nám to bylo v průběhu prohlídky umožněno,“ uvedla PR manažerka Vlasta Končelová.

Smlouva se podepsala v srpnu 2015 a začátek stavby se posunul na další rok. Práce firma zahájila ihned po předání staveniště v červenci 2016. A podle Vlasty Končelové se podařilo provést pouze část požadovaných demoličních prací. Oprava bazénu musela být zastavena pro zásadní rozpory a nedostatky obsažené v dokumentaci pro výběr zhotovitele a v dokumentacích pro stavební povolení.

Odstoupení od smlouvy a soud

„Firma práce ukončila a my jsme nepřijali jejich argumentaci k odstoupení od smlouvy. Po třech měsících jsme nechali schválit ukončení spolupráce, a smlouvu jsme vypověděli my. Následně jsme vyčíslili sankce 64 milionů korun za nedodržení termínu, což bude firma samozřejmě zpochybňovat. U banky jsme potom uplatnili bankovní jistinu v hodnotě 22 milionů,“ vysvětlil Mach.

A právě o bankovní jistinu ve výši 22 milionů korun se teď povede soud. „ S politováním jsme nuceni konstatovat, že naše společnost již byla nucena se obrátit v předmětné věci na soud," popsala Vlasta Končelová.

Podle Miroslava Macha soud určitě proběhne. A na to, aby uplatnily pohledávku v plné výši, mají prý dost času. Až podle výsledku soudu se budou dál rozhodovat. V této chvíli je bazén v provozu a na město čeká vyhlášení nového výběrového řízení. Dokončení rekonstrukce bazénu se tak posune minimálně na rok 2019.

autor: mkl
Spustit audio