Rekonstrukce hotelu Bílá růže v Kašperských Horách přinese i jeden netradiční prvek

20. červenec 2017

Bývalý hotel Bílá růže v Kašperských Horách na náměstí stále chátrá. Oprýskaná a vybydlená budova tak dělá jinak opravenému centru města ostudu. Podle záměru radnice by se ale z této ruiny mohl stát dům, který v noci bude doslova jemně zářit do okolí.

„Město koupilo bývalý hotel Bílá růže, neboť hrozilo, že by sem mohl vstoupit soukromý investor, který chtěl objekt využívat k funkci, která by do našeho rázu města nezapadala. Nastala tedy otázka co dál? Padalo několik návrhů, zbourat, nabídnout vhodnému investorovi, částečně ubourat a rozšířit komunikaci nebo ho zrekonstruovat,“ řekl starosta Petr Málek.

Město se rozhodlo pro rekonstrukci a podle jeho plánů by v objektu do budoucna měla vzniknout kavárna, prostory pro menší obchůdky či se tam přesune veřejné WC. V horním patře bude návštěvnické centrum s informačním centrem, knihovnou a prostory k pořádání menších koncertů a výstav. Využití i najde i nádvoří, kde by mohlo být letní kino.

Střecha, která bude zářit jako diamant

Při rekonstrukci bude zachován půdorys budovy. Ta dostane nevšední průhlednou střechu.

„Jedná se o nový prvek. Střecha bude v kombinaci železa a skla. Přikláníme se k provedení v šedých odstínech, aby to připomínalo břidlici. Volí se to tak, aby střecha propouštěla světlo, nicméně nezpůsobovala nepříjemné odlesky do krajiny a do okolí. Střecha bude dvouplášťová a má energetickou výhodnost. Tento systém je vyzkoušený a funguje. Příjemné bude i to, že v případě konání večerní akce bude střecha jemně podsvícená a bude jako diamant lehce vyzařovat určité světlo,“ vysvětlil starosta Málek.

Pokud vše půjde podle plánu, mohlo by se podle starosty Málka začít s rekonstrukcí příští rok v létě. Hotovo by mohlo být v roce 2019. Odhadované náklady na rekonstrukci budovy hotelu Bílá Růže se odhadují kolem 40 milionů korun.

autoři: en , jik
Spustit audio