Rekonstrukce Löschnerova pavilonu v Kyselce finišuje

21. leden 2015

Pavilon Josefa Löschnera v Kyselce u Karlových Varů se veřejnosti otevře letos na jaře. V současné době se rekonstrukce památky chýlí ke konci. Řemeslníci pracují především na dokončení interiérů.

Uvnitř rekonstruované historické stavby se má nacházet muzeum stáčírny minerálních vod. Expozice bude obsahovat sochy zakladatele místních lázní sochy Heinricha Mattoniho a balneologa Josefa Löschnera. Chybět nebude ani maketa Ottova pramene anebo otevřená kolonáda s ukázkami někdejšího plnění a převozu lahví s minerální vodou.

O pomoci při získávání exponátů požádali zástupci stáčírny i laickou veřejnost. Zapůjčené předměty firma v muzeu vystaví, a uvede jméno jejich majitele.

Rekonstrukci Löschnerova pavilonu financují Karlovarské minerální vody. S prvními úpravami začaly v roce 2013. Stavební práce mají skončit na jaře 2015. Löschnerův pavilon je druhým opraveným domem v Kyselce. V roce 2014 společnost slavnostně otevřela rekonstruovaný dům Stallburg.

Záchranu dalších objektů v bývalých lázních zajišťuje obecně prospěšná společnost. Ta chce letos na jaře začít s opravami objektu, který přiléhá k někdejšímu lázeňskému parku.

autor: zdt
Spustit audio