Restaurátoři pokračují v obnově fresek domažlického kostela Narození Panny Marie

15. leden 2018

Kostel Narození Panny Marie v Domažlicích prochází obnovou. Za tři roky se podařila oprava krovu, střechy a pokračuje taky renovace fresek uvnitř kostela. Ty namaloval významný barokní malíř František Lux. Bohužel kvůli špatnému stavu je musí zrenovovat restaurátoři.

Hotové jsou fresky nad kúrem, teď pokračují práce ve střední části kostela. Celý podzim pracovali restaurátoři na obnově nejvíce poškozené fresky, která se nachází ve středním poli na klenbě kostela.

„Jelikož tam došlo k poškození klenby a vytvoření trhlin, bylo nutné část malby sejmout tak, že se překryla gázou, zajistila se přelepem, rozdělila na jednotlivé části, aby se nezasáhlo do partií jako je ruka nebo hlava. Teď ztenčuji rubovou stranu, která je silná několik centimetrů, na úroveň několika milimetrů, aby byl lehký transfer a dalo se to opět zpátky osadit,“ řekl restaurátor Jiří Suchan.

Práce je časově náročná, restaurátorům ji hodně usnadňuje mechanizace, i přesto musí být velmi opatrní, aby nedošlo k poškození originálního díla. Kvůli zvýšené prašnosti si museli zřídit provizorní dílnu v Třemošné u Plzně, protože kdyby práce prováděli v jejich ateliéru, hrozilo by poškození jiných děl, například obrazů.

Restaurátoři musí postupovat velmi opatrně

Renovace střední části kostela v Domažlicích by měla být hotová do konce letošního listopadu. „Zatím jsem ztenčil asi dva metry čtvereční fresky, tedy zhruba polovinu. Ještě na to musí přijít nová omítková vrstva a nějaká vnitřní armatura. V další etapě budeme muset přímo na místě provést rekonstrukci malby, protože v minulosti část fresky odpadla,“ popsal Jiří Suchan.

Podle Miroslawa Gierga, faráře kostela Narození Panny Marie v Domažlicích, bude restaurování fresek v kostele trvat ještě zhruba dva až tři roky.

Kostel, který patří Římskokatolické farnosti Domažlice, byl zařazen do Programu záchrany architektonického dědictví a pro rok 2016 mu bylo z rozpočtu ministerstva kultury vyčleněno 1,5 miliónu korun. Tyto finance jsou použity na restaurování malířské výzdoby interiéru, opravu vnitřních omítek, sanaci trhlin a další s tím související práce.

Momentálně kostel čeká na rozhodnutí ministerstva kultury ohledně dalšího finančního příspěvku z programu záchrany architektonického dědictví. Celkem oprava fresek přijde na 7 milionů korun.

autoři: mkl , jik
Spustit audio