Řidiče mířící z Plzně na Most hlídají ode dneška nové kamery

27. červenec 2015

Rok a půl připravovala Městská policie v Plzni první úsekové měření rychlosti. Dnes se spouští naostro.

Měřený úsek je asi šest set metrů dlouhý, začíná na křižovatce Plaská - Studentská a končí na křížení ulic Plaská a Okounová. Řidiče na měření upozorní velké značky, kromě toho je začátek i konec úseku označený bílou čárou napříč jízdními pruhy. Ty sledují kamery a zaznamenávají časy průjezdu jednotlivých aut oběma kontrolními místy. Zařízení vzápětí propočítá průměrnou rychlost, a když je vyšší než padesát kilometrů v hodině, fotografie i se všemi daty putuje k řešení přestupku.

Plaská třída je podle policistů rizikový úsek, a právě proto se rozhodli zařízení instalovat právě tam. V místě se pohybuje hodně lidí, protože je tam jeden z přestupních uzlů mezi městskou hromadnou dopravou a meziměstskými autobusovými linkami. Z měření normálními radary navíc vyplynulo, že řada motoristů v tomto úseku překračuje povolenou rychlost. Podle policie mají ve zvyku před radarem přibrzdit a pak zase pořádně šlápnout na plyn. Rovná Plaská ulice k tomu zkrátka řidiče svádí.

Městští policisté zřejmě zavedou úsekové měření rychlosti i na dalších místech v Plzni. Velmi pravděpodobně to bude na Rokycanské třídě, kde úsekové měření testovali v roce 2013. Díky tomu také policisté zjistili, že povolenou padesátku tam u Ústředního hřbitova dodržuje jen jedno auto z deseti. Podmínkou pro zavedení systému je ale velký pohyb chodců, takže pokud by ho město na Rokycanské zavedlo, zřejmě by to bylo v jiném úseku - například v místě křižovatky U Pietasu.

autor: kos
Spustit audio