Rodičky budou moci znovu využívat stodskou porodnici

22. květen 2015

Stodská nemocnice zrekonstruovala operační sály a zastaralou porodnici. Rodit by se v ní mělo začít už příští týden.

V nemocnici ve Stodu končí rekonstrukce porodnice a operačních sálů. Ty původní pocházely z poloviny 60. let minulého století a neodpovídaly současným požadavkům. Nové chirurgické a gynekologické sály včetně porodnice přišly na 35 milionů korun. V těchto dnech tam probíhají závěrečné úpravy a příprava na ostrý provoz.

„Padesát let se v nemocnici nic nezměnilo a teď máme nové operační sály, nové porodní sály, celé vybavení, takže můžeme pacientkám nabídnout nejen odpovídající medicínu, ale i odpovídající prostředí, kde se budou cítit určitě dobře," řekl primář gynekologicko-porodnického oddělení ve stodské nemocnici Jakub Mach

Chirurgická část má nové dva operačními sály, zákrokový sál, sterilizaci, vstupní filtr, sociální zázemí a sklady materiálu a anesteziologického vybavení. V prvním poschodí jsou nové dva porodnické sály, jeden gynekologický operační a jeden zákrokový, také filtrace, sterilizace, sociální zařízení a další nezbytné zázemí.

Celá investice začala v prosinci, kdy se uzavřela chirurgická část operačního traktu. Tam stavební práce skončily už na konci března. Mezitím ale začaly v gynekologické části. Během rekonstrukce se postupně omezoval provoz obou oddělení a to včetně lůžkových stanic, kde se třeba malovalo a dělaly menší stavební a provozní úpravy.

Rodičky budou moci znovu využívat stodskou porodnici

„Myslím, že barevně se nám to podařilo dobře zkombinovat, strávili jsme na tom hodiny a hodiny přemýšlením. Máme nový operační stůl, ten stál zhruba půl milionu, odpovídá i technikou moderní medicíně. Máme i nový ultrazvukový přístroj, nové porodnické postele a myslím, že se celá ta práce povedla," pochvaloval si výsledky rekonstrukce primář Jakub Mach s tím, že ženy by ve stodské nemocnici mohly opět začít rodit už 27. května.

S několikaměsíčním omezením provozu nemocnici ubylo porodů i operací. Vedení zařízení doufá, že se teď do rekonstruovaných prostor vrátí nejen rodičky a pacientky ze spádových oblastí, ale že nové a modernější prostředí přitáhne i víc žen z Plzně nebo dalších přilehlých regionů.

Všechny úpravy hradí majitel objektu a zřizovatel nemocnice Plzeňský kraj. Letos je ale investic do zařízení víc. Už na jaře například začalo zateplování nemocnice za 19,5 milionu korun a chystá se i nástavba lůžkového traktu. Nemocnice si také z peněz od kraje pořizuje počítačový tomograf za zhruba 18 milionů korun.

autoři: mkl , sch
Spustit audio