Rokycanské nemocnici hrozí zrušení

9. listopad 2012

Rokycanské nemocnici hrozí zánik. Alespoň na to poukazují tabulky, které zveřejnila Všeobecná zdravotní pojišťovna na svých webových stránkách. Dosud se hovořilo o zrušení porodnice, teď ale v návrhu pojišťoven figuruje všech šest základních oddělení. Výrazné omezení péče hrozí také stodské nemocnici a domažlická by mohla přijít o dětské oddělení.

Jednání s pojišťovnami o nových smlouvách má začít 14. listopadu, zřejmě je ale nikdo nepodepíše. Asociace českých a moravských nemocnic se tak rozhodla bojovat proti diktátu pojišťoven.

Rokycany dnes mají přes 14 tisíc obyvatel a v celé spádové oblasti je to asi 60 tisíc lidí. Obyvatelé Rokycan nechtějí, aby se nemocnice rušila a přejí si, aby ve městě fungovala dál. Stejného názoru je také starosta Rokycan Vladimír Šmolík, podle kterého jsou stanoviska pojišťoven absurdní: „Třetí největší město v Plzeňském kraji, aby nemělo svou nemocnici, tak to si nedokážu vůbec představit! Já nevím, jak na to nahlíží Všeobecná zdravotní pojišťovna, ale i k tomu by měla přihlédnout.“

O osudu nemocnice, potažmo o nových smlouvách, se jedná už od loňského listopadu a co jednání, to změna. „Minulý týden bylo dohodnuto se zdravotní pojišťovnou, že jednání budou taková, že zůstane zachovaná rokycanská nemocnice zhruba na tři roky. Dnešní den je stanovisko úplně jiné, jiné stanovisko je i na počet základních oddělení, to si myslím, že je úplně matení veřejnosti a já si myslím, že takové věci by tu vůbec neměly zaznívat“, říká starosta Rokycan Vladimír Šmolík.

Příbramská nemocnice - příprava pacienta

V celé republice by mělo zaniknout 30 nemocnic a omezení péče by se týkalo stovky zařízení. Zástupci nemocnic, sdružení v Asociaci českých a moravských nemocnic a v Asociaci krajských nemocnic, už dohodli společný postup při uzavírání smluv - vznikla deklarace, podle které nemocnice smlouvy nepodepíšou. Požadují, aby nejprve vznikla celorepubliková koncepce zdravotní péče, kterou by se změny ve zdravotnictví řídily.

Podle ředitelky rokycanské nemocnice Hany Perkové by ale na svou úlohu neměl zapomínat stát. „My jsme totiž jediná země na světě, kde o této péči rozhodují pojišťovny, protože všude jinde do toho mluví stát.“ A 14. listopadu má začít jednání pojišťoven s krajskými nemocnicemi. „Zatím nemám tu podobu navrhovaných smluv, tak nemůžeme mluvit o tom, že budou do týdne, do měsíce podepsány. Poněvadž rok a půl trvalo než jsme se dohodli, nedohodli o jednom oddělení, a teď, když jde o šest oddělení a já přesně nevím, co v té smlouvě bude napsáno, tak k tomu nemohu nic říkat“, říká ředitelka rokycanské nemocnice Hana Perková.

K podpisu smlouvy ale zřejmě stejně nedojde. 150 nemocnic po celé republice chce táhnout za jeden provaz, chtějí smlouvy za stejných podmínek na dalších pět let, během kterých by byl čas na vypracování zmíněné zdravotnické koncepce.

Podle Hany Perkové by zrušení nemocnice znamenalo pro obyvatele Rokycanska zásadní problém. „My samozřejmě víme, že je blízko fakultní nemocnice a že poskytuje špičkovou péči, ale při nutnosti špičkových výkonů. Ti obyvatelé, když se jich zeptáte, do té fakultní nemocnice moc jezdit nechtějí. Je to daleko, jsou tam anonymní, neznají to, tady to jednání je takové rodinné, většinou ty své lékaře znají, čekají tam dlouho. Prostě je to velmi nepříjemné, zvláště čím je člověk starší, tak tím více říkají, já tam prostě jezdit nebudu.“

autor: kos
Spustit audio