Rukopisy zelenohorský a královédvorský inspirují umělce po mnoho desetiletí

1. září 2017

V historii Česka hrají významnou roli Rukopisy zelenohorský a královédvorský. Právě jim se věnuje nová výstava v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích. Rukopis zelenohorský se údajně našel před dvěma sty lety na zámku Zelená Hora u Nepomuku. Muzejníci ovšem nezkoumají pravost nálezu, ale snaží se představit rukopisy odlišným způsobem.

„Naším cílem bylo představit návštěvníkům to, jak rukopisy inspirovaly mnohé generace spisovatelů, básníků, hudebních skladatelů a výtvarných umělců. Hned u vchodu visí panel, kde jsou informace o jednotlivých osobnostech, které jsou s rukopisy spjaty,“ řekl kurátor výstavy Michal Červenka.

Návštěvníci tak mohou vidět například vydání rukopisu zelenohorského a královédvorského ilustrovaného Mikolášem Alšem nebo kostým kněžny Libuše z opery Libuše od Bedřicha Smetany, která je rukopisy významně ovlivněna. Kostým pochází z počátku 20. století.

„Součástí kostýmu je také čelenka, kterou nosila známá operní pěvkyně Ema Destinnová, což připomíná vystavená fotografie. Čelenka se skládá z mnoha malých mosazných drátků. Zdobená je perlami a drobnými kamínky,“ doplnil Michal Červenka.

V další místnosti je na zdi několik obrazů a v rohu krychle s několika otvory. „Když se podíváte do těchto otvorů, tak na dioráma uvidíte obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou, který namaloval Mikoláš Aleš pro československou výstavu v roce 1895. Při práci na tomto obrazu se inspiroval básní Beneš Heřmanův, která je součástí rukopisu královédvorského,“ uvedl Červenka.

Ke zhlédnutí je i dioráma Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou, který namaloval Mikoláš Aleš pro československou výstavu v roce 1895

Originál rukopisu zelenohorského také lidé uvidí v samostatné prezentaci počátkem října. „Originál rukopisu zelenohorského zapůjčila knihovna Národního muzea v Praze pro toto speciální vystavení za poměrně přísných bezpečnostních podmínek. V podstatě se jedná o několik samostatných listů poměrně malých rozměrů. O to větší a zajímavá příležitost zhlédnout tento unikát u nás bude,“ popsala ředitelka Muzea jižního Plzeňska v Blovicích Radka Křížková Červená.

Vernisáž výstavy na zámku Hradiště se uskuteční dnes 1. září v 17 hodin. Samotná výstava potrvá až do 27. září.

Reprodukce prováděcího kartonu s figurami ve střední části obrazu Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou, originál je uložen v NG v Praze
autoři: mkl , jik
Spustit audio