Rybník Okrouhlík na Domažlicku chrání před bobry takzvaný klamač

18. květen 2017

Hráz rybníka Okrouhlík u Postřekova na Domažlicku chrání nově před bobry speciální zařízení. Říká se mu klamač a v Česku je jen na dvou místech. Zatím je to jeden z nejúčinnějších opatření proti působení bobra evropského, kterých je podle odhadů v celé České republice zhruba šest tisíc.

U rybníka Okrouhlík se bobří rodina usadila už před několika lety. Chráněná zvířata ale hloubila v hrázi úkryty a ucpávala výpusť, takže nebylo v případě potřeby možné s hladinou rybníka manipulovat. Ochránci přírody proto nechali instalovat zmiňované zařízení, které ji teď bude chránit.

Okrouhlík před započtením prací. Bobrem napáchané škody

Jak klamač vypadá, popsal Zdeněk Myslík z Agentury ochrany přírody: „Klamač je v podstatě klec kolem výpustě rybníka o velikosti zhruba pět krát tři metry, která je umístěna v takové vzdálenosti, aby bobr necítil proudění vody a nemohl se dostat k výpusti. Když bobr neví, kudy voda utíká, nemá tendence ji ucpat.“ Klamač je vyroben z kari sítě, která je kvůli větší odolnosti pozinkovaná. Její konstrukce je z dubu, jenž by měl lépe vydržet kolísání vody. Klec sahá až dno, kde je pomocí ohnutých konců sítě pevně ukotvena.

Před zahájením prací se musel rybník vypustit, a protože bobr nemohl udržet potřebnou hladinu vody ve svých norách, tak se odstěhoval někam do sousedství. Nicméně ochranáři na bobry mysleli a nechali jim životní prostor na druhé straně rybníka od hráze. Tam je neprostupné křoví zarostlé kopřivami, jsou tam různé nálety a někde jsou dokonce vidět okousané a popadané stromy.

Okrouhlík před započtením prací. Strom okousaný od bobra

V Plzeňském kraji se bobři rozšiřují právě z Českého lesa, po řekách se dostali až k Plzni a dál směrem k Praze. Přírodní rezervace Postřekovské rybníky není součástí CHKO Český les, rybníky jsou ale význačným hnízdištěm a oddechovou lokalitou na tahu ohrožených druhů ptáků.

Oprava hráze a výstavba klamače stála asi 2,4 milionu korun.

autoři: mkl , jik
Spustit audio