Rybník v Mercandinových sadech v Klatovech zase brázdí lodičky

30. červenec 2015

Trvalo deítky let, než se na rybník zase vrátily loďky. Nová atrakce se ale hned stala velkým lákadlem pro lidi všech věkových kategorií.

Lidé v Klatovech mají novou atrakci, a to lodičky na rybníku v Mercandinových sadech. Půjčovnu město zprovoznilo po rozsáhlé revitalizaci rybníka a parkové zeleně a stala se hned velkým lákadlem nejen pro místní obyvatele. Během čtrnácti dní už se na lodičkách projely stovky lidí. Na nečekaném zájmu se zřejmě odrazila i skutečnost, že letos je půjčovna ve zkušebním provozu, a tedy zcela zdarma.

„Máme od pouti asi tak přes pět set výpůjček a denně se půjčuje okolo padesáti, někdy míň, když je velké horko," řekl Jan Šmídl, který dohlíží na to, aby u rybníka všechno fungovalo, jak má.

Rybník v Mercandinových sadech v Klatovech zase brázdí lodičky

Půjčování dvou lodiček a jednoho šlapadla je zdarma. Lidé ale musejí předložit občanský průkaz. Pokud ho ale zrovna nemají, nebývá to většinou až takový problém. Při vypůjčení obvykle postačí, když napíší svoji adresu. Nutné ale je, aby lidé dodržovali bezpečnostní předpisy. To znamená, že děti musejí mít plovací vestu. Půjčit si ji mohou přímo u rybníka.

„Do deseti let je povinná výbava našimi vestami, ne nějakými donesenými. Zkrátka jsou tu vesty k dispozici pro malé děti do deseti let," upřesnil Jan Šmídl s tím, že loďky se půjčují vždy maximálně na půl hodiny, rezervovat si je ale lidé nemohou. Půjčovna je v provozu každý den v době od 14:00 do 20:00.

Revitalizací rybníka a zeleně ale práce v Mercandinových sadech ještě nekončí

„To co je asi nejpodstatnější, tak by mělo dojít k obnově cestní sítě spolu s osvětlením a ten park by měl být rozdělen zájmově do několika částí. Měl by poskytnout vyžití a odpočinek rodinám nebo i třeba našim starším spoluobčanům," uvedl starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Lidé v Klatovech mají novou atrakci

Odpočinková část parku by měla být v prostoru před kolonádou, lidé si tam budou moci užít i pobytového trávníku. Zadní část parku pak nabídne několik míst určených dětem a v té přední zůstane i nadále dopravní hřiště. Celý park by měl být kompletně hotový v roce 2017.

autor: en
Spustit audio