Rychlíky vyšší kvality se zhoršily! Stěžují si na to cestující českých drah

23. leden 2018

České dráhy rozčílily některé cestující mezi Prahou a západem Čech. Konkrétně ty, kteří využívají takzvané rychlíky vyšší kvality. Od prosince, od nového jízdního řádu se totiž kvalita rychlíků vyšší kvality překvapivě zhoršila. Za to mohou cestující žádat odškodnění.

Zastávkové vlaky s označením Rx zavedly dráhy na trase Praha - Cheb a Praha - Železná Ruda v roce 2014. Dopravce tehdy garantoval, že většina vagónů v těchto soupravách bude mít buďto zásuvky nebo klimatizaci.

Na začátku ledna Aleš Petrovský otestoval sedm souprav, ani jedna ale nesplnila nastavené standardy. Své zjištění zveřejnil na facebookové stránce elektronického magazínu ŽelPage. „Jak jsem zjistil, opět se objevily, byť v malé míře, koženkové vozy, které cestující z rychlíků vyšší kvality z Plzně na Prahu neznali,“ řekl Petrovský.

Mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová přiznala, že kvalita rychlíků vyšší kvality se zhoršila po zavedení nových mezinárodních expresů Praha – Mnichov: „Spolupracujeme s německým partnerem, který měl na trase Praha – Mnichov nasadit moderní vozy. Bohužel, chybí 20 vagónů. Proto České dráhy, aby minimalizovaly dopady, musely přesouvat vagóny z rychlíků vyšší kvality na rychlíky, které jezdí mezi Prahou a Mnichovem. Z toho důvodu na rychlících vyšší kvality jsou nasazovány i starší vozy.“

Při zhoršení kvality mají cestující právo na odškodnění

Podle Aleše Petrovského České dráhy o zhoršení kvality vlaků cestující neinformovaly. „Myslím si, že by se měly České dráhy, alespoň v tomto případě, omluvit a postavit se k tomu čelem, a svým klientům dát najevo, že si jich váží. I teď, kdy se něco nepovedlo, se ukázalo, že dráhy neumí komunikovat se svými zákazníky,“ popsal Aleš Petrovský.

„V tuto chvíli to zatím neumíme cestujícím, byť všemi moderními způsoby, které máme k dispozici, dát na vědomí. Připravujeme nějaký systém, abychom mohli cestující informovat o tom, že řazení bude jiné,“ uvedla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Ve vlaku, který neplní standardy, může cestující podle přepravních podmínek žádat odškodnění. To činí 30 korun a automaticky ho vytiskne průvodčí. Tento bonus může cestující uplatnit při nákupu další jízdenky.

Kdy se rychlíky vyšší kvality vrátí ke svým standardům, zatím není jasné. Podle mluvčí budou klíčová další jednání Českých drah s německým dopravcem o zajištění kvalitních vlaků pro mezinárodní západní expresy. Nějaké rozhodnutí by mělo padnout tento týden

autoři: lum , jik
Spustit audio