Sanitky budou nově vyjíždět i z Boru u Tachova

7. říjen 2015

Tachovsko má v oblasti zdravotnictví dlouhodobé nedostatky. Nové stanoviště záchranné služby od února v regionu zlepší dostupnost zdravotní péče.

Zdravotnictví na Tachovsku je už dlouho bolavým tématem. Přes deset let nemá region vlastní nemocnici s akutními lůžky. Zdravotní péči suplují hlavně polikliniky a především záchranná služba, která vozí pacinty do nemocnic v Plzni nebo Stodu. V současné době je v regionu pět výjezdních stanovišť a brzy budou houkající sanitky jezdit i z Boru u Tachova. K lidem na Borsku tak dorazí rychlá pomoc dříve než dosud.

„To bude samozřejmě velká pomoc, hlavně pro seniory, když potřebují takhle rychlou záchranu," přivítal stavbu výjezdního stanoviště záchranky v Boru místní Milan Gulej. Nová služba podle něj doplní výborně fungující borskou polikliniku.

„Výjezdové místo je tady opravdu velmi potřeba, protože nejbližší výjezdové místo pro nás je v Bělé a lékaři vyjíždějí z Tachova nebo ze Stříbra a ta lékařská péče je tady dlouhodobě nedostatečná," potvrdil starosta Boru Petr Myslivec.

Stavba stanoviště je ale zatím na začátku, dělníci se do práce pustili před několika dny. Až budou hotovi, vyroste na místě jednopodlažní budova, kde budou prostory pro personál a také kryté garážové stání pro vozidlo záchranářů. Stavba vyjde na necelých šest milionů korun a Bor ji hradí z vlastních finančních zdrojů. Provoz záchranné služby ale bude financovat Plzeňský kraj. Nové výjezdní stanoviště znamená pět nových pracovních úvazků, což kraj bude stát zhruba tři miliony korun ročně. Lékař ale v týmu nebude.

„Tam bude řidič, který je také vyškolen pro zdravotnictví a sestra nebo záchranář. Lékařů je málo a dneska ta služba zdravotnické záchranné služby jde tím směrem, že lékař v malém autě obhospodařuje třeba tři stanoviště. Pokud lidé zavolají na 155, dispečerka rozhovorem zjistí, zda je potřeba k danému výjezdu lékaře a podle toho na místo k pacientovi lékař jede nebo nejede," vysvětlila krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková s tím, že pro stanoviště v Boru bude v případě potřeby nejbližší lékař v Tachově.

Vedení kraje ujišťuje, že rozšíření záchranné služby na Tachovsku se nepromítne nijak negativně v jiných okresech. Služby se nikde omezovat nebudou. Nové výjezdní stanoviště záchranné služby v Boru začne fungovat od 1. února.

autor: lum
Spustit audio